Цветан Цветанов обяви кога ще прави партия, името – евро-атлантическо

Цветан Цветанов обяви, че новият му политически проект ще бъде учреден на 27 септември. Той нарече „кризисен пиар“ опита на Борисов да се разграничи от влияние на ДПС.

„ГЕРБ доста се промени и управлението, особено в условията на пандемията. Кабинетът не усети пулса на обществения интерес. Трябваше да има диалог. Затова хората останаха с усещането, че властта е заинтересована само от оцеляването си.“, коментира пред БНР Цветан Цветанов, който е председател на Евро-атлантическия център за сигурност.

По думите му протестът е започнал като морален, но бездействието на кабинета го превърна в политически. Според него нито една политическа сила няма да получи дивидент от този протест, а ситуацията излиза извън контрол“.

Цветанов подчерта, че на този протест има предимно млади, образовани и интелигентни хора, които искат да променят случващото се.

„При загуба на обществено доверие вариантът е предсрочни избори. Влизаме в предизборна ситуация… Колкото повече се забавяме, толкова повече ще се създава противопоставяне между обществото, между институциите. Това ще е вредно за страната. Трябва да коригираме много в управленския си подход“.

Според Цветанов трябва да има консолидиране на парламентарно мнозинство, което да е гарант за върховенство на закона:

„Трябва да се фокусираме върху възможността за предсрочни парламентарни избори и да се излъчат хора, които да могат удовлетворят исканията на протеста… Трябва да върнем авторитета на парламентаризма. Парламентаризмът дава опит и възможност да чуеш различното мнение“.

„Името ще е свързано с евро-атлантическия път, който чертаем, без алтернатива. Към проекта интерес имат и хора от ГЕРБ, достойни и истински хора, които подкрепяха политическа партия ГЕРБ… Важно е не да говорим само за днес, а да чертаем един хоризонт, защото българските граждани искат перспектива, а не кризисно оцеляване. Трябва да има обединение на нацията и диалог с институциите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *