Цвета Караянчева: Чистка по доноси прави служебното правителство

Цвета Караянчева: Чистка по доноси прави служебното правителство

Бившата шефка на НС и водачът на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева написа отворено писмо до президента Румен Радев за започналите чистки на държавни структури в Кърджалийско. Повод пък думи на държавния глава с журналиста Сашо Диков заради напрежението около президентския секретар Пламен Узунов. Това става ясно от пост на самата Караянчева във Фейсбук, където е публикувала и самото писмо.

„Надпартийното“ служебно правителство стръвно „изчегъртва“, е написала Караянчева към поста си.

Иначе Караянчева цитира отговор на Румен Радев до Диков, в който държавният глава казва, че „наказването на невинен човек и отстраняването му от работа не е в интерес нито на президентската институция, нито на обществото“.В тази връзка тя изтъква, че от действията на служебно правителство и назначените от него областни управители разбират, че благородната презумпция за невинност важи единствено по отношение на“ Вашата администрация и Вашите назначения“. Според нея в момента в страната върви чистка, която представлява безогледно уволняване по доноси и междуличностни вражди.

Караянчева дава и 5 примера на уволнения, направени по време на служебното правителство. По думите на кандидат-депутата от ГЕРБ шефът на Областно пътно управление в Кърджали Иван Гавазов е уволнен по донос и обвинението, че се познава с Цвета Караянчева. Според нея на мястото на Гавазов е назначен човек от влиятелен бизнес-кръг, близък до ДПС.

Тя твърди, че служителят на „Земинвест“ ЕАД в микрорайона на кирковското село Бенковски Хюсеин Садък е уволнен от противоречива заповед на служебния земеделски министър. На 21 май 2021 г. била издадена заповед да бъде преустановено водочерпенето от яз. „Мъглене“, който бил пред преливане. Хюсеин Садък настоял за преразглеждане на заповедта и предупредил, че изпълнението й ще унищожи традиционния попимък на стотици семейства в община Кирково.

Другият пример, който тя посочва е с пиара на областна администрация в Кърджали Милена Димитрова, която била освободена със заповед по куриерска фирма.

Според нея се готвят и други уволнения. Очаквало се с поста си да се раздели Емил Войводов, директор на Държавно горско стопанство в Ардино, а вината му била, че се е осмелил да се изправи срещу ДПС като кандидат за кмет на Неделино. Говорело се, че на поста ще бъде назначен Еркан Емин, активист на ДПС. Караянчева очаква смените и на директорите на другите горски стопанства в областта, а новите назначения щели да бъдат на свързани с ДПС. Според нея назначенията на кадри на ДПС в Кърджалийско означава, че президентът Радев протяга ръка към партията на Карадайъ, очаквайки подкрепа за кампанията за президентските избори.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *