Цветница е! Но… не ходете на църква!

Православните християни отбелязват днес вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Тази година обаче у нас в църквите няма да се раздават на вярващите върбови клонки.Причината е пандемията от коронавирус.

Празничната Света литургия в катедралата „Св. Александър Невски“ от 9:30 ч. ще бъде водена лично от патриарх Неофит. Светата литургия ще се излъчва пряко по БНТ и вярващите може да я гледат от домовете си.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.

Имен ден днес празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.

За първи път в историята на Българската православна църква на Цветница няма да се раздават върбови клонки. Причината са мерките за сигурността срещу коронавируса и твърдението, че клонките или цветята ще увеличат разпространението на заразата.

Заради това премиерът Бойко Борисов се срещна лично патриарх Неофит и с митрополитите, а по-късно решение на Светия синод на БПЦ-БП съобщи Ловчанският митрополит Гавриил.

За спазване на мерките по време на извънредно положение, каквото е въведено заради COVID-19 в България от 13 март, ще се грижи и полицията.

Светата литургия, която ще се ръководи от патриарх Неофит ще се извълва по БНТ. Така ще бъде и на Великден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *