Цветозар Томов: Хората трябва да могат да преодолеят страха си от машинното гласуване

Цветозар Томов: Хората трябва да могат да преодолеят страха си от машинното гласуване

Няма никакво извинение, ако ЦИК не изпълни закона, какъвто е. Трябва да осигурим честни избори. Ще са нужни още около 400 – 500 машини за гласуване. Това заяви Цветозар Томов, избран за говорител на ЦИК в студиото на сутрешния блок на Novа.

Той съобщи, че машините са на фирма, дял от която има венецуелското правителство. Според него те могат да бъдат обект на кибератаки, но има и предпазни средства за това. Като такова предпазно средство посочи факта, че машините не са свързани с интернет и това предотвратява хакването им.

Томов посъветва гражданите да проверят разписката, която получават след гласуване с машина и да видят дали има съответствие с подадения глас.

„Може да се правят проверки и да се следи дали има пълна идентичност между подадения глас и резултата“, каза той. Допълни още: „Хората трябва да преодолеят страха си и да видят, че не е нещо по-страшно от хартиеното гласуване. Искаме всеки да опита да гласува пробно преди изборите. Ако човек два пъти е гласувал с машинка, не виждам проблем да го направи и трети път. Не сме имали още време да обсъждаме тези идеи. Хората трябва да могат да преодолеят страха си от машинното гласуване“.

Според него няма да е нарушение, ако член на ЦИК помогне на гражданин да намери партията, за която желае да гласува.

„Машината е едно куфарче, което не е много по-тежко от комплекта бюлетини, които се изпращат до секцията. Не е проблем самото осигуряване“, посочи Томов. Все още не е обсъждан въпросът с видеонаблюдението в ЦИК: „Моето лично мнение е за максимална либерализация на възможността за наблюдение на броенето“.

„Комисията може да се справи с всички нововъзникнали проблеми. Политизацията би бил най-големият риск за ЦИК. Това не трябва да влияе на решенията. Трябва да ги взема на базата на личната отговорност на членовете, а не на базата на партийни давления“, завърши говорителят на ЦИК.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.