Цените на домашните потреби скочиха с 20% заради Китай

Цените на домашните потреби скочиха с 20% заради Китай

Цените на домашните потреби са скочили с 15-20% през последните месеци, установи проверка в големи търговски центрове за стоки за бита, както и в по-малки магазини за дома и градината. Това повишение се отнася за по-малките градове, като в София скокът е по-голям и на места достига до 30 на сто.

Повишаването на домашните потреби се дължи на покачване на цените на контейнерите от Китай, обясни пред Lupa.bg Милена Кузмова – управител на най-големия търговски комплекс в Царево – „Чичо Том“. Там се предлагат широк кръг от асортименти за дома и градината – строителни материали, материали за банята и кухнята, електроуреди, осветителни тела, инструменти за ремонт и др.

Тя допълни, че българските търговци са зависими от външните пазари и затова са принудени да вдигат цените.

Експерти твърдят пък, че желязото поскъпва с около три пъти и това се дължи на факта, че Китай изкупува всичката суровина на международните пазари и тя става дефицитна. Боите и химикалите също се продават по-скъпо с 15-20%, като този скок се дължи на повишените производствени разходи.

Повишението при лепилата и дървения материал не е толкова осезаемо – то се движи в порядъка на 3-5%. При тези стоки цените дълги години бяха без промяна, уточни Милена Кузмова. Тя допълни, че цената на цимента засега остава без промяна.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *