Цехът на италианеца в Дупница затвори, никой не се появи да даде поне документите на 80-те шивачки

80-те шивачки в цеха за обувки в Дупница, които бяха принудени да напуснат, след като не получиха заработените две заплати за март и април, не успяха вчера да си вземат и документите. Цехът беше затворен, нямаше никого от ръководството въпреки уговорката с подалите молби за напускане шивачки да отидат в сряда в цеха, за да си получат документите, с които да се регистрират на трудовата борса, пише в. „Струма“. На входа на цеха беше само охранителят, който заяви, че и той е сред напусналите, цехът се затваря и не се знае дали въобще ще заработи отново.

Първа от шивачките пристигна Райна, която е работила 20 г. в цеха на Кл. Мароки. Тя е предпочела да я съкратят, вместо да излиза в неплатен отпуск. Вчера беше дошла да си получи фишовете за заработените, но неизплатени заплати за март и април. Ето какво заяви тя пред “Струма”:

“Жалко! 20 г. работих в цеха и си тръгнах по принуда. Не ми се напускаше, но като няма заплати, как да остана. Обидно ми е. Работих, но не получих поне едно довиждане .От синдикатите ми казаха да си взема фишовете със заработките от неизплатените заплати. Ако не ни изплатят заплатите от фирмата на Мароки, да ги представя пред фонда, който изплаща заплати на фалирали предприятия”, заяви Райна.

На 11 май 80-те шивачки получиха ултиматум от управителката Емилия Гопева да си пуснат молби за неплатен отпуск или да отидат на борсата. Тогава от присъстващите на събранието 60 шивачки 44 пуснаха молби за неплатен отпуск, 16 предпочетоха да се регистрират в Бюрото по труда.

Вчера в двора на цеха се събраха 8 шивачки, които бяха дошли да си вземат документите, но охранителят им каза, че управителката няма да идва, тъй като имала рожден ден, а и документите им не били готови.

Една от шивачките, която е работила от откриването на цеха на Кл. Мароки в Дупница преди 28 г., заяви с разочарование:

“28 г. работих за Кл. Мароки. Тръгнах си огорчена, никой не уважи толкова години труд, от който и той е трупал печалби. В цеха бях в понеделник, тогава подадохме оставка всичките 80 шивачки. Никой не ни спря, никой не ни каза добра дума. Някои колежки звъняха директно на Кл. Мароки, но той не вдигаше телефона, оставил го беше на опция, че говори… Една-две от колежките успяха да се свържат и го попитаха защо не ни изплаща заплатите, ще отвори ли цеха отново и кога. Мароки отговорил да се обърнем към съпругата му, той не бил собственик на цеха. Остана ни да пием по една чаша студена вода. Разбрахме, че жена му е наредила да се разпуснат работниците и цехът да се затвори. Сваля и охраната на цеха. В понеделник бяха пристигнали и хора от други градове да си търсят парите, давал им работа на ишлеме, но не им платил. Дължал им над 200 000 лв.”, заяви вече бившата работничка в цеха.

Друга нейна колежка каза, че трети месец е без заплата. Търсила е работа и в други фирми, но не успяла да намери, тъй като работодателите искат млади хора, а тя е на 55 г.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с управителката Емилия Гопева с въпроса фалирала ли фирмата и окончателно ли затварят цеха. Тя заяви, че фирмата не фалира, но затвори телефона, без да обясни ще се разплатят ли с шивачките.

Клаудио Мароки е един от първите чужденци, които отвориха цех в Дупница през 2002 г., когато кмет бе арх. Асен Пилев. Тази инвестиция беше гордост за тогавашното управление на Дупница, която за жалост завърши с ощетени работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *