Цикория – природен начин за сваляне на излишни килограми

Със сигурност често сте виждали по полето едно растение с много жилави стебла и с красиви сини цветчета, без да подозирате, че това е растението, от чиито корени се приготвя тъй нареченото кафе „Инка“. Освен корените стеблата и цветовете на тази широко разпространена билка също са полезни. Името й е синя жлъчка или цикория, а ползите от употребата й са много, пише lechebno.com

Синята жлъчка както сочи и народното й название, има силен ефект върху работата на жлъчката и черния дроб. Билката подобрява работата на жлъчката, стимулира производството на жлъчен сок. Не се препоръчва обаче при камъни в жлъчката.

Цикорията е мехлем за черния дроб, защото бързо извежда натрупаните токсини от дроба. Чай от цикория помага при увеличен черен дроб и хепатит, твърди се дори, че и в начален стадий на цироза. Разбира се, много по-добре е да не стигаме до такива страшни диагнози. Затова можем да употребяваме билката профилактично и в случаите, когато сме претоварили организма си с храна или алкохол. Като казваме това обаче, съвсем не значи, че ви насърчаваме редовно да пиете и да ядете много, защото тогава никакви билки и лекарства не могат да помогнат.

В цикорията се съдържа голямо количество от инулин. Той е полимер на фруктозата, който се разгражда чак в дебелото черво. Инулинът има високо молекулно тегло и лесно се свързва с водните молекули, при което значително повишава обема си, което помага за лесно изчистване на дебелото черво. Инулинът е пребиотик и подхранва добрите чревни бактерии. В крайна сметка благодарение на него билката подобрява храносмилането, помага за редовната и лесна дефекация. Освен това инулинът понижава кръвната захар бързо и ефективно и се препоръчва на диабетици. Така те избягват високите дози инсулин, обикновено използвани за лечение на диабета, които предизивикват оксидативен стрес, който води до различни усложнения в организма.

Често синята жлъчка се препоръчва за отслабване. Защо? От една страна поради споменатия ефект за храносмилателната система, който създава чувство за ситост. Отслабването има пряка връзка със свойството на инулина да понижава кръвната захар. Практически излишните мастни отлагания се дължат на инсулиновата резистентност, а инулинът в билката спомага за повишаване на чувствителността на клетките към инсулина. Затова чаят от цикория е не само добра профилактика срещу диабет, но и изпитано средство за отслабване. Трябва да се знае още, че при затлъстяване винаги се променя микрофлората в червата, което допълнително ускорява напълняването. Другото ценно вещество в цикорията, интибинът, помага при преработката на мазнините. А леко горчивият вкус на чая от билката предизвиква нежелание за прием на прекомерно много храна. В същото време цикорията има и сладка жилка и това прави пиенето ѝ приятно, освен това усилва обмяната на веществата и понижава холестерола.

Синята жлъчка се използва срещу разстройство, при гастрит с понижена киселинност на стомаха, но в ремисия. Приема се по по 1 супена лъжица (петнайсет минути преди храна) настойка, приготвена от 20 грама корени на цикория, врели десетина минута в чаша вода.

Билката има благоприятен ефект и при нервни неразположения.Чай или кафе от цикория създават добро настроение и дават енергия. Още през 1876 година в енциклопедичен речник се говори за влиянието на цикорията върху нервите. Цикорията, благодарение на високото си съдържание на витамините B действа благотворно върху нервите и съня. Тя се използва и при понижена функция на щитовидната жлеза – хипотиреотизъм. Горчивите дъбилни вещества в растението засилват функциите на жлезата, при което сърцебиенето и изпотяването изчезват.

Цикорията помага и на хипертониците. Хубавото е, че понижава само високото кръвно налягане, отново благодарeние на вездесъщия инулин. За тях е препоръчително кафето от корените, защото то действа тонизиращо, без да е съдържа кофеин. При това може да се употребява по няколко пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *