ЦИК гарантира: Ще се справим с изборите 2 в 1

Ще се справим с изборите 2 в 1. Разбира се, когато до последно няма яснота дали ще бъдат на една дата, се наложи да разработваме всички изборни книжа в работни варианти. Прекратихме старата обществена поръчка за машинното гласуване за евроизборите и обявихме новата за изборите 2 в 1. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред бТВ.

На въпрос ще се спестят ли пари с провеждането на избори 2 в 1, тя коментира: „Не мога да отговоря категорично. План-сметката за изборите се приема с решение на Министерски съвет. При милионите, които се говорят винаги при избори, частта за ЦИК е доста малка. Когато бъде приета план-сметката, ще стане ясно как се разпределят парите по ведомствата. При избори 2 в 1 се спестяват средства за логистика, за изборни помещения, за възнаграждения за СИК.”

Тя уточни, че изборните списъци ще са два, в зависимост от адресните регистрации на гласоподавателите. Партиите ще са с еднакви номера, ако заявят регистрация и за двата избора.

„Добре е, когато Изборният кодекс се изменя, да има достатъчно време за обсъждане и широка дискусия, за да се направят добри промени”, смята Нейкова.

За машинното гласуване тя припомни случая с изминалите местни избори: „Не стана ясно къде е флашката, на която зам.-министърът на електронното управление е направил запис на процедурата за извеждане на изходния ход.” По думите ѝ резултат от разследването не е пристигал в ЦИК.

„Когато избирателят гласува с хартиена бюлетина, той като че ли се съсредоточава върху кръгчето с преференция, а пропуска да отбележи партията или коалицията”, коментира тя невалидните бюлетини.

„Познавам новия министър на електронното управление. При съвместната ни работа е участвал в компютърната обработка на резултатите от гласуването преди повече от 10 г.”, допълни още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *