ЦИК иска обяснения от членовете на ОИК-Благоевград за гласуването с чоп

ЦИК иска обяснения от членовете на ОИК-Благоевград за гласуването с чоп

ЦИК поиска обяснения от членовете на ОИК – Благоевград дали с чоп са решили да обжалват, или не, определението на административния съдия Ваня Вълкадинова, с което временно спря детронирането на кмета Румен Томов до приключване на делото, пише „Струма“. ЦИК се е самосезирала след медийните публикации за нестандартния начин, по който част от членовете на ОИК са решили как да гласуват, като е изискала писмени становища от тях как е проведено заседанието на 11 май, и случаят предстои да бъде разгледан на заседание в четвъртък.

На въпросното заседание членовете на ОИК – Благоевград решиха да не обжалват пред ВАС съдебното определение, с което бе уважено направеното особено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК от 28 април за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината Румен Томов до приключване на новото производство.

За чопа разказал на страницата си във Фейсбук членът на ОИК Вилислав Балев от „Обединени патриоти”, възмутен от интерпретациите в общественото пространство кой от 12-те присъствали на заседанието членове как и по какви причини е гласувал „за” или „против”. По думите му с представителите на останалите политически сили извън ГЕРБ и БСП, които имат по 4-ма представители в ОИК, решили с чоп да определят кой от тях как да гласува, за да не може никога в ОИК да се събере кворум при гласуване, свързано със сегашния заплетен казус има ли кмет Благоевград, или не.

„Най-лесното за нас беше просто да не отидем на заседание и да оставим ГЕРБ и БСП да си гласуват 4:4. И така до безкрай!”, обясни Балев. Той и колегите му обаче решили да се явят на заседанието и с чопа да осуетят евентуалното квалифицирано мнозинство от 2/3, с което се вземат решенията в ОИК.

Затова с представителите на „Атака”, „Демократична България”, „Воля” и ДПС решили да не участват повече „в целия този цирк, сътворен от ГЕРБ и БСП”, и в деня преди заседанието определили с чоп кой как ще гласува. Листчетата били 2 на 2, тъй като в понеделник отсъствал представителят на ДПС. На Балев му се паднало да гласува „против” искането на ГЕРБ да се обжалва съдебното определение. В крайна сметка при гласуването резултатът е паритетен 6:6 и поради липса на квалифицирано мнозинство предложението за обжалване е отхвърлено. Решението от въпросното заседание не е качено на сайта на ОИК – Благоевград.

Междувременно стана ясно, че членовете от квотата на ГЕРБ в ОИК недоволстват срещу председателя Мартин Бусаров и са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов. Искане за смяната му обаче на този етап не е постъпило в ЦИК.

Междувременно на 21 май съдия Ваня Вълкадинова отхвърли жалбата на кмета Румен Томов, който атакува решението на ОИК за прекратяване на мандата, каквито бяха указанията на АС – Благоевград и ВАС, след като се установи, че не се е заличил в срок като едноличен търговец в Търговския регистър. Румен Томов има възможност да обжалва пред ВАС в 7-дневен срок от уведомяването му за решението.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *