ЦИК: Ще се справим с машинното гласуване

ЦИК: Ще се справим с машинното гласуване

„Ще се справим и с наличните машини, добре ще е да има осигурени и още“. Това каза пред БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева. Решение за още машини се очаква да бъде взето днес.

„Ще ползваме и „Сиела Норма“ за поддръжка, ще се ползват и специалистите на „Смарт матик“, допълни тя. Имаме 9600 устройства, от тях 200 ще бъдат за чужбина. По думите ѝ е получено уверение, че ще може да се доставят още машини в чужбина.

Заявленията за гласуване зад граница се подават до 15 юни, след това ще бъдат окончателно определени местата за разкриване на секциите и техният брой“, допълни Матева.

ЦИК не са водили разговори с втората фирма, която предложи да достави допълнителни устройства за гласуване, информира NOVA. Това обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Причината – нямало официално запитване.

За предложението на втората фирма стана ясно в четвъртък. Става въпрос за „Панов“ ЕООД, които са посредник на китайска компания за производство на машини. От фирмата заявяват, че могат да доставят 1 500 машини на цена от 5 040 000 лева.

„Не сме ги канили на разговор, защото няма официално запитване. Имаме предложение, което е в обща форма и не съответства на тези изисквания, които има в приетото вчера решение”, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

В същото време ЦИК обявява нова процедура за машините. Тя е за обслужване, логистика и модификация на софтуера на старите устройства. Сумата по нея е 4 млн. 350 хил. лева без ДДС.

Все още не е финализиран броят на секциите в чужбина, но се очаква той да бъде рекорден – над 800. Най-много са подадените заявления от Турция и Великобритания. На Острова засега се предвиждат над 90 секции. Към този момент обаче трудно се намират и доброволци и помещения.

„При мен не беше трудно да намеря желаещи да участват. Беше по-трудно да намеря помещение. При други колеги има помещения, но им е трудно да намерят хора или по някакъв начин не достигат до тях . Аз лично се надявам, че чрез вас повече наши сънародници ще се обърнат към посолството”, каза Съни Тодорова – изборен доброволец в Лондон.

От „Сиела Норма” изпратиха официална позиция, в която съобщават, че до обявяването на новата поръчка на ЦИК късно вечерта в четвъртък всяка предходна обществена поръчка е била за машини, модификация на софтуера, логистика, обучения и обслужване на избори, а никога не е била само за машини.

Те допълват още, че в бюджета от 6,5 милиона лева, предложен от ЦИК, се включва: доставка на 1500 машини; модифициране на софтуера за произвеждане на местни избори през месец юни 2021 г.; модифициране на софтуера за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.; модифициране на софтуера за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.; конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите на 11 юли 2021 г. конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите през октомври 2021 г., които се провеждат в 2 тура (с двукратно извършване на конфигуриране и инсталация); логистично осигуряване за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.; логистично осигуряване за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.; техническо обслужване от 2400 техници по места и експерти в колцентър – което включва работа на екип за местните избори, за изборите за народни представители и за изборите за президент и вицепрезидент; организиране на обучения за всеки конкретен избор (за изборите през април 2021 г. бяха проведени над 100 обучения) на ЦИК, ОИК, РИК, СИК в страната и СИК извън страната за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване; обучение и предаване на знания на специалисти за използване на системния и приложния софтуер за модифициране за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс; 36 месеца гаранционна техническа поддръжка.

Отговорите и за допълнителните машини, и за секциите в чужбина се очаква да дойдат следващата седмица.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.