Ципов: Минималните присъди за дрогирани шофьори да не се заменят с пробация

Минималните присъди при шофиране на дрогиран не трябва да се заменят с пробация. Това коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов пред Нова ТВ.

Последните промени в Наказателния кодекс във връзка с шофирането след употреба на наркотици и алкохол са от 2015 г. и бяха завишени сериозно, въпреки това продължава да има такива случаи. В момента при смърт на пътя след употреба, наказанието е от 5 – 15 години, предлагаме да стане от 5 до 25 години, уточни Ципов и добави, че как ще се произнася съдът зависи от самото наказателно производство. Съдът трябва да се произнесе в рамките на закона. В последните години над 90% от присъдите за шофиране в пияно състояние или наркотици са осъдителни. Но е видно, че има необходимост да се мисли за мерки за превенция и завишаване на санкциите, коментира депутатът.

Предлагаме да се прекратява регистрацията на МПС, тогава когато водачът е употребил наркотично вещество и откаже да му бъде направен кръвен тест. В момента от 6 месеца да 1 година се прекратява регистрацията. Може да ви се образува и наказателно производство при отказ за кръвен тест“, обясни още Ципов. „В момента законът е такъв, че се води и административна санкция ако има отказ да се даде такъв текст“, уточни народният представител.

„Общият състав в момента е от 1 до 3 години, когато шофираш след употреба на наркотични вещества и техните аналози, ние предлагаме да стане от 1 до 5 години, а при повторно такова деяние – от 2 до 6 години“, обясни Ципов. Глобоите са от 1000 до 5000 лева и при повторно от 2000 до 10000 лева. „Когато е причинена смърт завишаваме минимума, за да няма условни присъди и наказанията ще станат то 5 до 15 години“, уточни депутатът. Така се изравняват наказанията, когато деянието е извършено по непредпазливост и когато е с умисъл. В случая с Милен Цветков прокуратурата трябва да бъде поздравена, че внесе обвинение по член за умисъл срещу водача Кристиан Николов – употребил четири вида наркотици.

Ципов обясни, че е правен опит на анализ по броя на заявителските материали за досъдебни производства. За 2017 година били 2743, за 2018 година – 3271, като от броя водени дела над 90% са завършени с присъда и затвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *