Цифромания! Дават 600 хил. евро за къща в Арбанаси

Цените на къщите в Арбанаси започват от 300 хил. и стигат до 500-600 хил. евро, разказаха брокери на имоти. Арбанаси е много специфично село. Къщите там попадат в категорията лукс имоти заради местоположението им и правилата за строителство.

Арбанаси е архитектурно-музеен резерват. За да купи човек терен в селото и да построи къща, трябва да се съобрази с редица изисквания. Въпреки това селото е предпочитано място от купувачите и затова цените на имотите продължават да нарастват. Това че Арбанаси е архитектурно-музеен резерват дава гаранции на собствениците на имоти, че обликът на населеното място няма да бъде променен. Именно затова интересът към къщите там е голям, пише „Труд“.

В района около Арбанаси къщите също са скъпи, но цените са няколко пъти по-ниски. Например къща в центъра на село Правда може да бъде купена за 80-90 хил. лв., и то при положение, че имотът се нуждае от основен ремонт. Населеното място се намира само на 10-15 км от Арбанаси. Според брокери цените в село Правда може само да нарастват. А причината за това е повишеният интерес към селските имоти.

Село Правда е близо до Горна Оряховица. Цените на къщите в селото са колкото на панелен апартамент в Горна Оряховица. Но има тенденция хората от града да се освобождават от панелните жилища и да купуват имоти на село. Купувачите на селски къщи в района най-често са семейни, с две деца, млади хора, които избират живот сред природата вместо в панелка в града.

В селата около Велико Търново като Пушево и Плаково търсенето на имоти също е голямо. Много хора искат да имат къща край Велико Търново, но наред с това запазват и жилището си в големия град, където могат да се върнат по всяко време. В несигурните времена на висока инфлация спад на цените на имотите в района няма да има, категорични са брокери. Къщите в Арбанаси и другите сала около Велико Търново може само да поскъпват, смятат експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *