Частица от Светия Кръст пристига в Кюстендил за празника

Частица от Светия Кръст пристига в Кюстендил за празника

Частица от Светия Кръст Господен ще бъде донесена за празника Кръстовден в Кюстендил. Това съобщиха от Архиерейското наместничество в града. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Неофит, в 16.45 часа, в навечерието на празника Въздвижение на Светия кръст, частица от Светия Кръст, която се съхранява в Искрецкия манастир „Успение Богородично“, в Годечка духовна околия, вградена в специално изработен кръст, ще бъде посрещната в Кюстендилска духовна околия.

Свещеният символ ще бъде донесен от Архимандрит Януарий, игумен на светата обител и посрещнат в митрополитския храм „Успение Богородично“ – Кюстендил, за поклонение и благословение на вярващия народ в духовната околия.

На 14 септември в храма, от 9.00 часа. ще бъде отслужена Света литургия, оглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на Искрецкия манастир, в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, храмовото духовенство и гости. По време на литургията всички присъстващи ще имат възможност да пристъпят и да се поклонят на Светия Кръст.

На 15 септември, от 9.00 часа. ще бъде отслужен молебен пред Светия Кръст, за благословение на учениците, учителите и всички трудещи се в образователната система, за началото на учебната 2020/2021 г. След молебена Кръстът ще отпътува обратно за Искрецкия манастир.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *