Червените боровинки топят тумори в червата

Червените боровинки често са препоръчвани при урологични инфекции (цистит, пикочния мехур). Сега учените откриха, че екстракт от тях може да топи тумори на дебелото черво. В университета на Масачузетс провели експеримент с мишки. На гризачи, които страдали от рак на дебелото черво, в продължение на 20 седмици е даван екстракт от червени боровинки на прах, само че с леки различия, пише lechebno.com

Едната група получавала екстракта с всички компоненти на плодовете, втората – само полифенолите, а третата – всичко, с изключение на полифеноли. Количеството на екстракта, равно на една чаша боровинки, било добавено към ежедневната порция на мишките. След 20 седмици броят на туморите при гризачи, които получавали екстракта от плодовете с всички съединения, се свил с 50%.

При останалите мишки също било отбелязано намаление. Друг положителен ефект: нивата на възпалителните маркери в кръвта на животните намалели.

Откритието е важно, защото много хора се питат с какви природни средства или билки могат да си помогнат при рака на дебелото черво. Изследователите не са сигурни, че сокът от червена боровинка е също толкова полезен, колкото екстрактът, затова съветват да консумираме него за по-голям ефект. Предишни изследвания в лаборатория също показали, че съединения в екстракта от червени боровинки могат да унищожават ракови клетки на дебелото черво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *