Черешите в Кюстендилско на изкупни цени от 80 ст. до 1.20 лв.?

Черешите в Кюстендилско на изкупни цени от 80 ст. до 1.20 лв.?

Между 0,80 лв. до 1,20 лв. за килограм са прогнозните цени на кюстендилските череши от тазгодишната реколта, която ще бъде насочена предимно за вътрешния пазар. Статистиката показва, че черешовите масиви в региона са се увеличили с повече от 150% за последното десетилетие. През 2008 г. са били около 10 000 дка, докато в момента са към 25 000 дка.

Годишно добивите от декар варират между 800 кг до 1,5 тона, а при много добри години се достига и до 2 тона от дка, пише „Струма“. Изчисленията на агроекспертите са тази година черешопроизводителите да прибират 1,5 тона от дка. Нагласите на Института по земеделие са да има голямо търсене от Пловдивско и Перник, тъй като там са констатирани поражения и измръзвания и няма да имат реколта от череши. След цъфтежното пръскане сега предстои да се направи и това за плодовата оса, подсещат от Института по земеделие Кюстендил.

В Северна България също регистрират големи поражения при овошките, така че хората, които ще изкупуват череши, ще се насочат към Кюстендил. Досега обаче запитванията са за череши за компот, за преработка, бидони за пулп и евентуално за сушене. Никой не е изявил желание за череши за прясна консумация.

Земеделските стопани обаче прогнозират появилия се проблем с работната ръка от миналата година да се задълбочи заради коронавируса. „Нямаме представа как ще става извозването на хората, брането, дали ще се позволи толкова много хора да работят на едно място. Цената се надяваме да бъде поне като миналата година, но това ще го определят преработвателите, от тях зависи цената. За прясна консумация предполагам, че почти няма да има реализация, тъй като вероятността да има износ е малка, а местният пазар е страшно ограничен”, коментира черешопроизводителят Любомир Димитров.

От години от Сдружението на черешопроизводителите настояват за разкриването на повече преработвателни предприятия, сушилни за консервиране и замразяване на плодове, тъй като според тях съществуващите в момента са недостатъчни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *