Черешите паднаха до 3 лв. килото

Черешите паднаха до 3 лв. килото

Заради по-късно настъпилата пролет тази година черешите от Кюстендил ще позакъснеят. Обикновено масовото им бране почва около 10 юни, но вероятно ще закъснеят с около две седмици.

В момента по пазарите в цялата страна се продават череши от Сливен и Стара Загора, както и най-ранните сортове от градини край Петрич и много рядко от Кюстендил. Има, разбира се, и много внос от Гърция, но от екзотичните чилийски и от други далечни дестинации череши, които вървяха преди време по 60 лева килото, вече няма почти никъде.

По пазарите цените са в широк диапазон. Една разходка по столичната ул. “Оборище” от квартал “Гео Милев” към центъра показва, че по магазините за плодове и зеленчуци има череши и по 2,80 лв. за килограм. Те са безвкусни или направо кисели, но продавачите твърдят за тях, че са от Кюстендил или от Петрич.

Към пресечката с бул. “Евлоги Георгиев” има пак “кюстендилски” череши, вече по 3,00-3,50 лв. килото, а към горния край на “Оборище” по-тъмни и малко по-вкусни се търгуват за 4,80 лв.

На пазарите в Благоевград килограмът е от 4 до 6 лв. Само допреди седмица бе 6-8 лв., а в началото на май имаше и над 10 лв. Продавачи казват пред 24 часа, че очакват цената да падне до около 3 лв., когато пазарът се наводни с българските плодове. Сега продукцията е основно внос от градините край Серес – от Гърция, но на около 60 км от българската граница.

Според качеството си черешите на пазара в Стара Загора се продават между 2,20 и 5 лева за килограм. Намират и на цени от 4,00, 3,50 и 3,00.

За съблазнителни на външен вид “хрущялки”, които вървят по 4 лева килото, продавачката казва, че са от градина в близкото село Богомилово. По принцип навсякъде по старозагорския пазар се рекламират като български, но дали е така, никой не е сигурен.

Тази година реколтата ще е добра, казват производители. Очакват се по около 1,5 тона от декар. В Кюстендилска област има 17 хил. дка черешови градини, а опасенията на стопаните са от градушка и обилни валежи в последните дни преди брането.

Производители са притеснени и от реализацията на продукцията, ако от юни не бъдат отворени пазарите в Германия, Румъния и Италия. Несигурни са дали епидемията няма да свие търсенето и да остане нереализирана продукция. Ако това се случи към финала на масовото предлагане на череши на нашия пазар – края на юли и началото на август, цените им вероятно ще паднат до рекордно ниски стойности, и то без значение какъв сорт са и колко са вкусни.

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че с 1 млн. лв. ще се подпомогнат изкупвачите и преработвателите в сектора. Засега производителите се надяват на изкупна цена около 1-1,20 лв. за килограм за преработка. За директна консумация вероятно ще са около 2 лв. за кило.

Стопаните се подготвят и за наемане на берачи в условията на епидемия. Освен хората, които през годините са редовно наемани, сега се очаква и върнали се емигранти да се включат в брането.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *