Черешовата реколта в кюстендилско е добра, но има опасност от напукване на плодовете

Черешовата реколта в кюстендилско е добра, но има опасност от напукване на плодовете

От началото на седмицата започна усилената кампания по прибирането на черешовата реколта в кюстендилско. В момента се берат средно ранните сортове, тепърва предстои прибирането на най-хубавите сортове.

„Качеството, засега е добро, но в резултат на честите валежи през последните дни има опасност от напукване на продукцията при някой сортове. Това притеснява стопаните и те по най-бързия начин трябва да се освободят от тези сортове“ – коментира за Радио Благоевград доц. д-р Димитър Сотиров, заместник- директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Извънредната обстановка и отцепването на един от кварталите в Кюстендил, заради огнище на заразата с КОВИД-19, не е проблем за берачите, които се пропускат, когато отиват в черешовата градина.

В момента, на изкупвателните пунктове се предлагат се различни видове череши, според търсенето на пазара. Хората продават на единични търговци, защото няма организация при изкупуването.

„Ако говорим за кюстендилско, основните изкупвачи са италианските фирми и българските преработващи предприятия, както и търговците за пазарите в големите градове. Чува се, че се проявява интерес и от страна на румънски търговци. От години, румънски бусчета обикалят черешовите градини и на място изкупуват продукцията. Не се усеща да има сериозна търговия, тъй като всичко е пръснато по масивите и не се вижда. Създава се впечатление, че няма търговия, но в същото време тя се извършва тихомълком. Това е така, защото няма големи компании и преработващи мощности“ – уточни още доц. Сотиров.

Изнася се суров материал, който е най-ниско платен и това дава отражение на доходите на стопаните. Изкупните цени на кюстендилските череши в момента вървят от 0.80 до 0.90-95 стотинки за килограм, което е крайно недостатъчно, при положение, че берачите получават по 50 стотинки на килограм. Има и производители, които предлагат и 60 стотинки , но тези череши се предлагат за пазарите.

„Най-големият проблем е липсата на фирми, които да изкупуват, преработват и изнасят крайния продукт. Няма сигнали за кражба на земеделска продукция, явно предприетите охранителни мерки работят“ – коментира още земеделския експерт.

Той покани всички желаещи да присъстват на 13-тото издание на Празника на черешата в Кюстендил, който стартира на 26 юни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *