Черешова Задушница е, да се помолим за душите на мъртвите

Черешова Задушница е, да се помолим за душите на мъртвите

Според календара, ден преди големия църковен празник Петдесетница се почита паметта на починалите или това е позната ни Черешова задушница.

В България тази задушница се нарича Черешова, защото черешите са най-популярният плод по това време на годината у нас. Тя е различна от останалите, защото на нея е прието да се раздават едни от първите узрели череши. Тази година Черешовата Задушница е малко по-късно от други години – на 19 юни. На тази задушница има поверие, че се прибират душите на мъртвите, останали на свобода след Велики четвъртък.

На този ден всички хора е добре да се помолят за прошка в памет на скъпите си хора, които не са на този свят. В църковните храмове се извършват богослужения в памет на всички починали. Какви са основните порядки на Черешовата задушница Тя не се различава от останалите задушници, в които хора, които познават починал човек е добре да посетят гроба му, за да го почетат.

Много малко хора знаят, че на гробища се ходи един ден преди Задушница, както и в самата събота. Най-добре е задушницата да се почете в ранни зори. На гроба се пали свещ и кандилото, носи се червено вино, с което се прелива гроба. То е символът на Христовата кръв. Преливката трябва да е с форма на Божия кръст. В някои краища този ритуал се прави не с вино, а с вода.

Жените обикновено варят жито и го подслаждат, на гроба се носят четен брой цветя. Житото трябва да е сварено ден по-рано и то е символът на Възкресение Христово. Омесва се хляб и се разчупва – символ на тялото Христово. След това на порции се раздават начупеният хляб и малко жито, като към тях се добавят черешки. Казва се „За Бог да прости“. Можете да си донесете и всякакви сладки неща като бонбони, локумки или дребни сладки, които се раздават на познати и на случайни хора, посетили църквата или които са на съседен гроб.

Денят е отреден още и за прояви на милост и благотворителност.

Прието е на този ден вратите и прозорците на домовете да останат отворени, за да може душата на мъртвия да излезе безпрепятствено.

На следващия ден е Петдесетница – 50-ят ден от Великден, и църквата чества слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария.

На 19 юни църквата ни почита също така Св. ап. Иуда, брат Господен. Преп. Паисий Велики, Преп. Паисий Хилендарски и Св. мчк Зосима Созополски.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *