Черна борса за ваксини: Наш тарикат дава 1000 евро, за да не чака ред

Черна борса за ваксини: Наш тарикат дава 1000 евро, за да не чака ред

Черен пазар на ваксини се развихри у нас броени дни, след като първите количества дойдоха. В различни сайтове и форуми в Интернет се предлагат суми между 500 и 1000 лева за една доза.

Потребител с никнейм Valeri_Dop пък предлага дори 1000 евро, за да получи заветната ваксина на „Пфайзер“/“Бионтех“ срещу коронавирус, без да чака да му дойде ред, пише Lupa.bg. Той обяснява, че е готов да предостави сумата на лекар на първа линия, който не желае да се ваксинира, а вместо медицинското лице, да се яви той. Посочен е и телефонен номер. След гняв в социалните мрежи, поста беше изтрит. От МВР също признаха, че са получили обаждания за подобни опити за шашма, но от Министерството на здравеопазването ги уверили, че практически е невъзможно това да се случи.

Мераклиите явно планират да заемат местата на хората от първа и втора фаза на плана, които не са се вписали в регистрите, като вместо тях във фургоните за поставяне на препарата се явят те. Това са хора под 65-годишна възраст, които не попадат в най-рисковите групи и не работят на „първа линия“. Тарикатите проявяват интерес към бройките на неизявилите желание да се ваксинират лекари и служители на МВР. Данните показват, че едва около 40% от хората на „първа линия“ са проявили интерес към доброволната ваксинация, което означава, че доста количества може и да не бъдат усвоени.

Само преди СЗО алармира, че са възможни злоупотреби с ваксините. От здравната организация призовават хората да изчакат реда си търпеливо.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *