Честваме Деня на българското кино с безплатни прожекции онлайн

С безплатни прожекции на родни заглавия онлайн – така Националният филмов център ще отбележи Деня на българското кино днес. Общо 39 продукции -16 документални и 23 пълнометражни игрални, ще могат да бъдат проследени от любителите на седмото изкуство у нас в платформата Neterra.TV+.

Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа, така и финансирани по частен път. За първи път толкова много родни заглавия ще достигнат едновременно до публиката в цялата страна. Сред тях попадат продукции като „Безкрайната градина“, „Маймуна“, „Диви и щастливи“, „Писма от Антарктида“, „Слава“, „Посоки“… А за да достигнат днес те безплатно до публиката, таксата за гледаните филми в часовия диапазон между 16 и 24 ч. ще бъде поет от НФЦ и Столична община.

„По този начин носителите на авторски и сродни права ще бъдат защитени, което намираме за особено важно. Техните възнаграждения от една страна стимулират усилията им и положения труд, а от друга учат зрителската аудитория на регламентиран достъп до интернет съдържанието. Приятно гледане в часовете с българското кино!“, пожелават от агенцията.

Припомняме, че днес се навършват точно 106 години от дебютната публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“. Това се случва през 1915 г. в столичното кино „Модерен театър“. Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е кино пионерът Васил Гендов, който изпълнява и една от главните роли. На екрана му партнира Мара Липина, с която работят заедно и на сцената на Народния театър.

Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София. Пред тази къща за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система „Пате“, купен на старо от Будапеща.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на Втората Световна война и са останали едва 1-2 кадъра от него.

По повод 90-годишнината от датата на първата публична прожекция на първия български игрален филм, през 2005 г., Националният филмов център инициира създаването на официален празник на работещите в българското кино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *