Честито Рождество Христово!

Празникът Рождество Христово е сред най-почитаните в християнския свят. А трапезата, около която се събира семейството, има своето символично значение – тя е приготвена за нас в Царството Божие, където ни очаква духовно наслаждение в присъствието на Христос.

Неизменно на трапезата най-главно място заемат хлябът и виното – елементите, които съставляват светото причастие – тялото и кръвта Христови, които приемаме във вид на хляб и вино. Те са духовната храна, така нужна на човека, за да придобие безсмъртие и вечен живот.

В българската коледна традиция са залегнали много символи и обичаи с подчертан магически характер. Бъдникът (дъбово или крушово дърво), което гори цяла нощ, се явява предмет на гадаене – ако гори буйно и пръска много искри, годината ще е плодородна и здрава. Чесънът на трапезата се смята, че премахва уроки, магии и болести. На прекадяването на трапезата също се гледало като на ритуал, който премахва злите духове. Хлябът, т.нар. боговица, се приготвял по необичаен начин – с т.нар. мълчана вода, като била украсявана с фигурки от тесто, символизиращи богатия урожай – с житни класове, слънце, птици, домашни животни и пр.

Празнуването започва на 24 и завършва на 26 декември.

На 24 декември е Малката Коледа (Бъдни вечер, първа кадена вечер). На 25 – Голяма Коледа, Божич, а на 26 е празникът на най-близките на Младенеца.

Според народното вярване божията майка се е замъчила на Игнажден и е родила на Малка Коледа, но е съобщила за това на другия ден, както това се прави при всяка майка първескиня.

Най-хубав е този ден за децата

Рано сутринта всяко дете си приготвя дрянова тояга – коледарка, или както й казваме сурвачка. На групи малките обикалят къщите, тропат по вратите и викат: Бог се роди, Коледо! Домакините ги даряват с кравайчета.

Православната църква на другия ден след Рождество Христово събира вярващите да възхвалят с благодарствени песни божията майка. Църквата подканя: „Дойдете да възпеем майката на Спасителя, която след раждането пак се оказа дева!

Именно затова събирането на вярващите на другия ден след Рождество се нарича

Събор на Пресвета Богородица

А в народната традиция на този ден продължава Коледа – хората си гостуват, подредили богати трапези, ядат и пият и се веселят.

Празникът Рождество Христово или Коледа винаги е очакван с нетърпение и радост. Изпълнен с богати обреди и символични действия, с хубави песни и благословии, с гадания за бъдещето, той е израз на вечната жажда на хората за здраве и щастие за плодородие и благоденствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *