Четирима заразени дупнишки лекари приети в болница, 2000 остават без личен лекар

Още четирима лекари са заразени с Ковид-19 в Дупница и са настанени за лечение – двама са от частната болница и двама от общинската. До момента общият брой на заразените лекари в общината е 7, а на медицинските сестри – 10. Здравната система в общината се задъхва, трудно се правят графиците в отделенията. От Спешен център – Дупница има още двама лекари със симптоми на коронавирус, които не са на работа. Не може да заработи и триажният кабинет в бившия Дом за деца без родителска грижа. Въпреки предлаганото заплащане по 100 лв. за дежурство от 12 часа няма желаещи. Отправен е апел към личните лекари, някои от които са дали съгласие, но те са недостатъчни, за да се осигури постоянно дежурство.

Вчера пациенти на личния лекар в Дупница д-р Райка Кастелова, която е затворила лекарската си практика, след като е излязла в пенсия, звъняха на редакционите ни телефони и твърдяха, че са обиколили по няколко кабинета на лични лекари, за да се запишат при тях, но им било отказано с мотива, че имат много паценти. Тя е била джипи на около 2000 пациенти.

От офиса на Здравната каса в Дупница съобщиха, че са идвали хора с оплаквания, че не могат да се запишат при личен лекар. От там са им дали съвет да напишат жалби до РЗОК – Кюстендил и да упоменат кои лекари са им отказали, пише „Струма“.

„Не може да останат без личен лекар толкова хора. Останалите ще трябва да ги запишат, иначе подлежат на наказание”, заявиха по телефона от офиса на РЗОК в Дупница.

Общинската съветничка от “Народен съюз” д-р Лорета Николова е записала малка част от пациентите на д-р Р. Кастелова. “Идваха хора да ги запиша при мен, но не мога да приема всички. Записах 15-ина души. Не може хората да останат без лечение в тази пандемия. Ако запиша повече пациенти, няма да имам физическата възможност да ги лекувам. Не е въпросът само да ги запиша, а да мога да съм им полезна като лекар”, заяви д-р Николова.

И д-р Йордан Никлев е приел в своята практика 20 души от останалите без джипи, защото е личен лекар на 2000 души и не може да обслужва повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *