Четоха откъси от Паисиевата „История славянобългарска“ в Банско

Четоха откъси от Паисиевата „История славянобългарска“ в Банско

Тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско снощи бе огласена от словата на Паисий Хилендарски, писани преди 260 години в малката като обем, но епохална като значение „История славянобългарска“. С това историци, учители, духовници, представители на местната власт, ученици, студенти и общественици от Банско дадоха своя принос в отбелязване на годишнината от написването на „Историята“, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 60 години от канонизирането му от Българската православна църква.

Освен вълнуващо, четенето на Паисиевата „История славянобългарска“ бе и отговорно, каза за БТА Венка Бенина – историк и зам. директор на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН, която е родом от Банско. „Исках да представя моето усещане, четейки. Сега за първи път чета пред публика, пред слушатели. Самият факт, че в онова време са се намирали хора, които да я преписват тази книга, значи, че веднага е била оценена стойността на неговото дело“, разказа Бенина.

„Усещането, че сме част от едно минало, че нишката и светлината, която е запалил Паисий преди толкова много години- тази нишка и тази светлина, ги има и днес, и ние сме част от това нещо в родното му място. Усещането за съпричастност, за възраждане, за този дух и за тази история, са нещо, което наистина много вълнува“, разказа след публичното четене дългогодишният директор на БНР – Радио Благоевград Елисавета Каменичка, която също припомни част от словата на Паисий.

„Само народ, който познава своята история, може да изгради желаното и мечтано бъдеще, така че ние днес направихме така, че да изпълним завета на Паисий – да прочетем част от неговата „История“, за което благодаря на всички вас и се надявам, че сме допринесли с това факелът, който той запали преди 300 години, ние да държим високо и да се гордеем с това, че сме българи, че сме достойни банскалии, последователи на велики люде, произхождащи от Банско“, каза кметът на Банско Иван Кадев, който също се включи в четенето на „История славянобългарска“ тази вечер в читалището в планинския град.

Избрани моменти от „История славянобългарска“ прочетоха пред жители на града тази вечер и отец Георги Хаджигеоргиев – свещеник в църквата „Света Троица“ в Банско, Стефан Радонов – инженер и научен работник, ученикът в СУ „Неофит Рилски“ Емил Чакъров, студентът и млад физик Костадин Чучулайн, Мирела Дурчова – учител по български език и литература в СУ „Неофит Рилски“. Слова, посветени на Паисий, припомниха Николай Златев и Маргарита Малчова. „Песен“ от Панчо Владигеров озвучи Тържествената зала на читалището с цигулката на Стоил Богданов и изпълнението на пиано на Милена Томанова.  Четенето на „История славянобългарска“ бе на фона на картини от фотографа и репортер Румен Жерев, представени в изложбата „Зографъ“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.