Чехия замразява заплатите на държавниците за следващите пет години

Чехия замразява заплатите на държавниците за следващите пет години

Чехия замразява заплатите на всички свои държавници. Законопроектът засяга парите на чешкия президент, членовете на правителството и членовете на двете камари на парламента за следващите 5 години, съобщи чешката телевизия.

„Депутатите от долната камара на чешкия парламент с мнозинство от гласовете одобриха законопроекта за замразяване за следващите 5 години /от 2022 до 2026 г./, заплатите на върховните политици – президентът на републиката, членовете на правителството, депутатите на долната камара на парламента и членовете на горната камара на парламента“, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

В момента базовата месечна заплата на чешки депутат е около 4,100 долара. От януари 2022 г. тя трябваше да се увеличи с 6% или с около 250 долара. Заплатите на министрите или ръководителите на всяка от камарите на парламента без замразяване биха се увеличили с около 475 долара.

Решението на долната камара все още трябва да бъде разгледано на заседание на Сената, но той ще направи това едва след парламентарните избори на 8-9 октомври.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.