Чешка фирма на зарзаватчии блокира поръчка за 4 млн. лв. за ремонт на два локомотива

Чешка фирма за недвижими имоти и търговия със зеленчуци блокира поръчка за 4 млн. лв. за ремонт на два локомотива, обслужващи линията Септември – Добринище, пише „Струма“.

Чешката фирма “Глоб – Трейд Инт. а.с.” (Glob-Trade Int. a.s.) е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обществената поръчка на “БДЖ – Пътнически превози” (БДЖ-ПП) за пълна модернизация на два теснолинейни локомотива, серия 77, които обслужват линията Септември – Добринище. Това става ясно от съобщение, публикувано на официалния сайт на антимонополния регулатор.

Всъщност жалбата не е директно срещу самата обществена поръчка, а само срещу “Разяснение № 35-00-331/04.06.20” на БДЖ-ПП. Самото “Разяснение” също е било поискано от жалбоподателя “Глоб – Трейд Инт. а.с.”, като внесената в КЗК жалба е с искане за налагане на временна мярка – спиране на обществената поръчка.

Интересното е, че до крайния срок – 11 юни, чешката фирма не подава заявление за участие в обществената поръчка, но още на следващия ден внася жалбата си в КЗК срещу разяснението на БДЖ-ПП, пише economic.bg.

Ако след пространното “Разяснение № 35-00-331″ на БДЖ-ПП, публикувано точно седмица преди изтичането на срока за подаване на заявления за участие, все още нещо не е било ясно на чешката фирма – любопитното е защо тя не е отправила нови въпроси към възложителя, а директно е решила да обжалва този документ”

Възможно е отговорът на този въпрос да се крие в самата фирмена регистрация на жалбоподателя “Глоб – Трейд Инт. а.с.”. Според чешкия търговски регистър дружеството е регистрирано в “Нове мйесто”, Прага, с предмет на дейност “отдаване под наем на недвижими имоти, апартаменти и нежилищни помещения””. Собственикът на дружеството Ян Ухитил притежава и друга фирма – за търговия със зеленчуци.

Какво общо може да имат недвижимите имоти и зеленчуците в Чехия с модернизацията на румънските дизел-хидравлични локомотиви, серия 77, не става ясно. Затова пък е пределно ясно защо “Глоб – Трейд Инт. а.с.” не подава заявление за участие в процедурата – просто не отговаря на условието на БДЖ-ПП, записано в обявлението – кандидатите трябва да са реализирали 4 млн. лв. минимален общ оборот през последните 3 приключили финансови години “от производството на локомотиви и модернизация на дизел-хидравлични локомотиви”.

Разбира се, това не пречи на “Глоб – Трейд Инт. а.с.” напълно законно да обжалва в КЗК разясненията по поръчката на БДЖ-ПП. Въпреки че през последните поне 15 години у нас много се умува какво трябва да се направи, за да се попречи законово срещу блокирането на важни за обществото процедури.

По неофициална информация жалбоподателят “Глоб – Трейд Инт. а.с.” все още не е внесъл по сметка на КЗК държавната такса от 1700 лв. за разглеждане на внесената жалба.

Припомняме, че на 15 май БДЖ-ПП обяви обществена поръчка за модернизация на два теснолинейни локомотива, серия 77, както и за обучение на 5 машинисти и 5 души техници за тях, на обща прогнозна стойност 4.03 млн. лв. Машините обслужват най-красивата жп линия в България и на Балканите – неелектрифицираната теснолинейка Септември – Добринище, по която са разположени големи и известни не само у нас туристически центрове като Велинград и Банско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *