Членовете на ГЕРБ в ОИК-Благоевград натопиха председателя Бусаров пред Борисов

3-мата членове на Общинската избирателна комисия в Благоевград от ПП ГЕРБ Елена Панчева, Биляна Петачка и Стоян Терзийски поискаха от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и областния координатор на партията Андрей Новаков незабавна намеса и вземане на отношение спрямо поведението на председателя на ОИК Мартин Бусаров, който е назначен също от ГЕРБ, пише в. „Струма“. В обстойно изложение тримата са описали опасенията си за предстоящите в Благоевград частични местни избори за кмет, ако комисията продължава да се ръководи от Бусаров и той запази стила си на работа.

Според тримата от назначаването му за председател на ОИК -Благоевград с Решение 890 от 30 август 2019 г. до момента Бусаров действа еднолично, без да се съобразява с мнението им, и с това освен на комисията като цяло вреди и на самата партия ГЕРБ. Тримата твърдят, че след всяко заседание на ОИК те му предлагат помощта си за изготвяне проекти на решения, справки и др., но той тенденциозно ги изолира и се доверява единствено на IT специалиста Антоанета Богданова. Това силно обиждало Панчева, Петачка и Терзийски, които са членове на ОИК – Благоевград от 2011 г., а специално Елена Панчева досега била включвана в състава на изборна комисия 10 пъти и за известно време дори е председател на ОИК.

Другите претенции на авторите на писмото към Бусаров са, че много пъти го молили преди заседанията на ОИК да се събират за обсъждане на важни въпроси, но до момента той не провел с тях нито една такава среща, обещал още да направи вайбър група помежду им, но и такава нямало.

Отношенията на тримата с председателя Мартин Бусаров започнали да се опъват още по време на подготовката за местните избори миналата есен, когато те установили, че председателят укрива от тях писма и друга важна информация, за които в течение били единствено той и Антоанета Богданова.

Липсата на всякаква нормална комуникация с него личала най-вече от факта, че за предстоящите заседания на ОИК те разбирали от медиите. Пак от там научили за жалбата на екскмета Атанас Камбитов, с която той поиска отстраняването на настоящия кмет Румен Томов заради ненавременно заличаване на дейността му като търговец. Веднага след депозирането на тази жалба, от която в Благоевград настана безпрецедентен правен абсурд и градът се озова с двама полузаконни кметове и очертаващи се предсрочни местни избори, те изрично питали Бусаров как ще действат, а той ги отрязал, че ще разберат на заседанието.

„Председателят на ОИК Мартин Бусаров има арогантно поведение, от което се дразнят всички членове на ОИК, не само ние”, категорични са жалбоподателите.

Като пример Елена Панчева, Биляна Петачка и Стоян Терзийски са дали заседанието на 20.12.2019 г., на което ОИК – Благоевград се събра за пръв път по казуса с отстраняването на Румен Томов от кметския пост, но тогава „за” махането му от поста гласуваха само 4-имата членове на ГЕРБ в комисията, което се случвало за първи път в ОИК – Благоевград от 2011 г. до момента – да не ги подкрепи нито една от другите партии. По-късно колегите им в комисията от другите политически сили споделили, че действията им не са срещу партия ГЕРБ, а срещу поведението на Бусаров.

Затова, според Панчева, Петачка и Терзийски, при подготовката на предстоящите частични местни избори щяло да им бъде изключително трудно да прокарват каквото и да е решение в полза на ГЕРБ, а работата в комисията щяла да се превърне в „работа на инат”.

Писмото е написано на 29 април и е изпратено в изпълнителната комисия на ГЕРБ, но 2 дни по-рано – на 27 април, е проведена неофициална среща на 3-мата недоволстващи членове на ОИК от ГЕРБ с М. Бусаров в присъствието на лидера на ГЕРБ за Пиринско А. Новаков и депутатката Даниела Савеклиева, която е организационен секретар на областното ръководство на партията. На срещата Панчева, Петачка и Терзийски информирали политръководството за създалата се ситуация и за невъзможността да работият като екип в комисията, но Бусаров демонстрирал снизходително отношение към тях и нарекъл „мазнене” отношението им към останалите членове на ОИК. Това окончателно вбесило тримата гербери и те решили да информират за случващото се в Благоевград самия премиер Борисов.

Вчера А. Новаков коментира, че такава среща на 27 април действително се е състояла, но на нея противоречията между Бусаров и останалите членове на ГЕРБ в ОИК били изгладени. „Оказа се, че става въпрос за лесно разрешими проблеми, разбраха се за регулярни срещи преди заседанията и вече всичко е наред”, увери Новаков.

Изпратеното до Изпълнителната комисия на ГЕРБ писмо от 29 април, 2 дни след помирителната среща, обаче показва, че проблемите в групата на ГЕРБ в ОИК – Благоевград съвсем не са потушени. При това негативното отношение към него от страна на съпартийците му в ОИК съвсем не са единствената беда на М. Бусаров. На заседанието на ОИК от 28 април, когато бе взето решението за прекратяване правомощията на благоевградския кмет Румен Томов, срещу него скочиха и членовете на ОИК от другите политически сили.

Вилислав Балев от Коалиция „Обединени патриоти“ категорично изрази несъгласието си от решението на Бусаров да свика такова спешно заседание в условията на карантина, за което информацията отново изтече първо в медиите, вместо на сайта на ОИК.

„Колеги, аз също съм недоволен от факта за свикване на заседанието. Считам, че можеше да се изчака, а не да се бърза. Да беше се обадил председателят да ни види дали сме здрави и живи и дали можем да се събираме така. Да беше питал първо, а не да насрочва. Така излиза, че ни натиска, решава и ни събира”, възмути се Балев, а изявлението му е вписано в протокола от това инфарктно заседание.

Веднага след него думата взе и заместник-председателят на ОИК Йордан Симонски, който е от БСП: „Искам да изразя своето недоволство от стила, методите и начина, по който членовете на ОИК са били уведомени за извънредното заседание, и заявявам, че ще инициирам подписка между членовете на ОИК относно работата на председателя, която ще бъде изпратена до ЦИК», обяви Симонски.

Вчера той каза, че подписката е пусната и съвсем скоро ще бъде изпратена в централната комисия, но отказа да разкрие какви точно са обвиненията срещу председателя.

Любопитен детайл в цялата сага срещу Мартин Бусаров е, че той не е член на ГЕРБ – Благоевград. Бусаров бе предложен за поста миналата година от Д. Савеклиева, която тогава бе областен координатор на ГЕРБ, и от бившия общински лидер Бисер Михайлов. „Не знам нищо за такава жалба, никой не ми я е давал на мен, затова не мога да коментирам”, лаконичен бе М. Бусаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *