ЧСИ-тата искат запор на сметките на пътните нарушители при неплатени глоби

Нарушителите на пътя с най-много неплатени глоби да бъдат принуждавани да си платят от частен съдебен изпълнител. В противен случай да им бъдат запорирани сметките. Tова предлагат на пътната полиция от Камарата на частните съдебни изпълнители. До момента държавата е натрупала над 109 милиона лева несъбрани глоби от актове на пътя.

Пътна полиция да извади списък с шофьори рецидивисти с неплатени глоби за последните три години и да ги даде на частните съдебни изпълнители. За предложението говори председателят на камарата им Георги Дичев.

„Така наречените рецидивисти, които са с множество санкции, и въпреки това продължават да застрашават живота и здравето на хората. Нека да им запорираме банковите сметки на тези хора, нека да им запорираме скъпите коли, нека да си платят разходите по делата и да видим дали ще продължат да безчинстват по улиците“, предлага Дичев.

„Когато НАП събира глобите на КАТ, разходите се поемат от бюджета, от данъкоплатци, а когато ЧСИ действат, сметката се плаща само от конкретния нарушител“, поясни той.

Несъбраните в момента суми са в милиони левове. Частните събирачи предлагат да се включат от години, но от МВР още обмислят. Бившият шеф на столичния КАТ и настоящ експерт по безопасност на пътя Богдан Милчев е скептичен.

„Стотици хиляди шофьори има, на които им е връчено наказателно постановление, без те да знаят. Нали си давате сметка какво ще се случи, как изведнъж за глоби от по 20 лв. те ще трябва да платят по 200 и повече лв., без те да знаят. Ние първо нямаме обществено доверие към тези две институции“, коментира Милчев.

Според частните съдебни изпълнители новата принуда над рецидивистите ще е превенция срещу безнаказаност и смърт на пътя и очакват отговора на МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *