Шампионката Тайбе Юсеин отличи най-добрите олимпийци на Американския университет

Шампионката Тайбе Юсеин отличи най-добрите олимпийци на Американския университет

Единствената по рода си студентска олимпиада, организирана от спортен клуб „Олимпикс” към Американския университет в България (АУБ), се проведе за 17-а поредна година. Финалът събра над 800 участници и гости. Тазгодишен патрон на събитието бе състезателката по борба и олимпийска медалистка от игрите в Токио Тайбе Юсеин.

Юсеин отличи най-добре представилите се в 17-те дисциплини, сред които спортове като плуване, лека атлетика, баскетбол, футбол и волейбол, както и дърпане на въже и състезание за бързина и ловкост, уникални по рода си за олимпиадата на АУБ. В тазгодишното издание на студентската надпревара за първи път се включиха освен студенти и преподаватели от АУБ, представители и на Югозападния университет “Неофит Рилски”, ученици и жители на Благоевград.

Най-конкурентните дисциплини в изданието бяха вдигане на тежести, скок от място и традиционните футбол, баскетбол и волейбол. Състезателят с най-много събрани отличия – “MVP на олимпиадата” за 2022 г. е Радослав Николов, който се класира като отличен играч на цели 4 дисциплини – футбол, щафета, скилс челиндж и тенис на корт за мъже.

За участието си като патрон на спортната олимпиада Тайбе Юсеин сподели: “За мен е огромно удоволствие да бъда тук и да съм в подкрепа на тази хубава кауза”, a с поглед към бъдещите си планове допълни “Надявам се да съм здрава и да продължавам да тренирам, за да постигна най-голямата си мечта в Париж”.

Идеята на студентската олимпиада е да подсили спортния дух и здравословния начин на живот, както и да обогати събитията в Благоевград. Освен че събира гости от целия регион, стотици участници, прекрасна атмосфера и музика, всяко издание на AUBG Olympics подкрепя различна благотворителна инициатива, като тази година официален партньор на събитието беше UNICEF с фондонабирателна кампания насочена към предоставяне на спешна помощ за децата и семействата на бежанците от Украйна.

За осъществяването на инициативата, целяща да мотивира младите да водят по-здравословен начин на живот, се грижат 30 ентусиазирани студенти – доброволци от университета. Освен с подкрепата на АУБ събитието е подкрепено финансово и материално от български и международни компании.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.