Шест състава ще представят Кюстендилска област на 12-ия събор на народното творчество в Копривщица

Шест състава ще представят Кюстендилска област на 12-ия събор на народното творчество в Копривщица

Шест фолклорни състава ще представят Кюстендилска област на 12-ия Национален събор на народното творчество, който ще се състои в Копривщица от 5 до 7 август, съобщиха от областната администрация в Кюстендил.

На регионалния етап за подбор на участниците са допуснати дуетът Иванка Велинова и Стефка Пинева от читалище „Спасовица 2008“ – с. Николичевци; женската фолклорна група „Здравец“ при читалище „Светило-1931“- с. Горна Гращица; групата за автентичен фолклор при читалище „Просвета 1920“ – с. Граница; съставът „Струмски полъх“ при читалище „Братство 1869“ – Кюстендил; женската фолклорна група при читалище „Пробуда 1927“- с. Самораново, общ. Дупница; и вокалната група за автентичен фолклор „Веселие“ при читалище „Отец Паисий“, с. Багренци.

Кандидатите за участие в събора в Копривщица са оценявани от тричленно жури в състав: доц. д-р Наталия Рашева – представител на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при БАН; Евгений Вучков – хореограф; и Адела Харалампиева – преподавател по народно пеене.

На 5, 6 и 7 август в Копривщица ще се състои дванайсетото издание на Националния събор на българското народно творчество. Организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, ИЕФЕМ при БАН. Българската телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.

Националният събор в Копривщица съществува от 1965 г. От 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.