Шефът на артистите влиза в експертния съвет на община Благоевград

Шефът на артистите влиза в експертния съвет на община Благоевград

Председателят на Съюза на артистите в България, актьорът Христо Мутафчиев, влиза в състава на експертния съвет, който ще разпределя парите от фонд „Култура“ на община Благоевград. Пълният състав на 9-членната комисия стана ясен вчера, като по устав тя ще се оглави от председателя на Комисията по култура, образование и вероизповедания към ОбС Ивайло Златанов.

Трима са представителите на местния парламент в съвета и това са Гергана Янчева, Ана Мазурска и Мехмед Вакльов, от общинска администрация са излъчени финансистът Таня Николова, юристът Живка Юрукова и Атанаска Ковачева – като гл. експерт в отдел „Култура“. Последният член е външен и това е журналистката Цвета Врангова-Митова.

Фонд „Култура“ бе учреден за първи път през 2019 г. по предложение на кметския екип „Камбитов” като целта му бе да подкрепя и стимулира реализирането на културни събития, да се създадат предпоставки за активен диалог между публичния и неправителствения сектор в сферата на културата и изкуството в дългосрочен план, и да се постигне по-голямо разнообразие и динамика в културния живот на Благоевград, предава „Струма“.

Тогавашният експертен съвет проведе две сесии за разглеждане и оценка на депозираните проекти, като спечелилите финансиране от първата сесия бяха реализирани. Одобрените при втората сесия проекти обаче останаха „замразени“ и въпреки че бяха представени всички изискани документи, след смяната на кметския екип не бяха подписани договори за реализацията им.

През 2020 г. общинската администрация не успя да осигури средства за фонд „Култура“, но в бюджет 2021 си заделиха 50 000 лв. От пресцентъра на кметството обясниха, че още 50 000 лв. има във фонда като преходен остатък от 2019 г. и с тях общата сума, с която ще се финансират проекти и инициативи на граждани, фирми и сдружения тази година, набъбва на 100 000 лв.

Участници във втората сесия преди 2 г. обаче отбелязаха, че няма как да се провежда ново набиране на предложения и оценката им, докато не приключи официално документално тази от есента на 2019 г.

Зам. кметът по културата Пролет Трифонова е подготвила покани до членовете на новия експертен съвет за първа сбирка на 18 май.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *