Шефът на белодробната болница: Скандална разлика в заплащането за пациенти с Ковид-19

Шефът на белодробната болница: Скандална разлика в заплащането за пациенти с Ковид-19

Благоевградска област отново поведе негативната национална класация за нови случаи на коронавирус. От 155 положителни проби в страната за последното денонощие 26 са от Пиринско. Разбивката на РЗИ показва, че от тях 5 са в Благоевград, 1 в с. Българчево, в Сандански – 5, Гоце Делчев – 4, по 2 в Якоруда и Борово и по 1 в Белица, Дагоново, Долна Градешница, Петрич, Симитли, Скрът, Теплен и Якоруда.

Запълнено с пациенти е вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, което бе трансформирано в Ковид отделение. Това заяви за в. „Струма“ началникът на отделението д-р Румен Кондев, който до края на седмицата е в отпуск, но има информация от д-р Владимир Рабаджийски, който се грижи за пациентите.

Само двама са болните с пневмонии от коронавирус, които се лекуват в общинската болница за белодробни заболявания. „Натискът от болни значително намаля, но след няколко седмици очаквам отново завишаване заради сезонните заболявания през есента. Предвиждам тежка ситуация”, заяви управителят на пополярната като белодробната болница д-р Петър Георгиев.

Той обаче акцентира върху въпроса с парите, които се отпускат за лечение на бронхопневмония вследствие на коронаинфекция. „Оказа се, че договорените 1200 лв. за клинична пътека за Ковид пневмония ще се плащат само за инфекциозните отделения.

При нас като белодробна болница, както и във вътрешните отделения, ще се плаща около 750 лв. От началото на пандемията в нашата белодробна болница са преминали минимум 40 пациенти с пневмонии от коронавирус.

Минималният престой на болен по клиничната пътека за пневмония е 6-дневен, но пациентите остават по 14 дни. Провели сме изследвания и лечение, както в инфекциозно отделение, и недоумявам защо е тази разлика в заплащането? Никой не смее да пита. Аз бях решил да се обаждам в министерството , но щеше да стане скандал, за което нямам сили”, допълни д-р Петър Георгиев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *