Шефът на ВМА: Жената е в тежко състояние в шокова зала, мъжът е по-добре

Шефът на ВМА: Жената е в тежко състояние в шокова зала, мъжът е по-добре

Мъж и жена са с коронавирус в София, жената постъпва днес, 66-годишна е, в тежко състояние, интубирана в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина, с оскъдни данни, че синът им е работил в Илиенци. Това разкри пред журналисти ген.-майор след видеоконферентната връзка с лидерите на ЕС в МС, в която бе заедно с премиера Борисов.

„Вътрешното отделение да бъде изолирано, дезинфекцирано, да се изолират, да се установят контактните лица – 89 са установени, и започва процедурата по тяхното изследване, карантина. Двамата пациенти остават в болнично лечение – жената е в тежко състояние, мъжът – не чак толкова“, обяви какво предстои за двамата и за организацията в „Пирогов“.

„Мерките, взети от страните в ЕС, са най-разнопосочни, но има някои, които следват определена логика. Засега са обявили ваканция за децата за този вирус там, където има по-голямо разпространение.

Щабът ще обсъди тези мерки довечера, ще даде предложения утре на правитеството. Но децата не са най-застрашени, най-застрашени са възрастните – баби, дядовци. Както казват в Германия „внуците може да убият бабите и дядовците си“. Съвсем прав е премиерът, че трябва да предпазим и съхраним нашите възрастни хора“, подчерта проф. Мутафчийски.

„Мерките, набелязани досега, включително и тези, които търпяха критики, са съпоставими както и у нас, така и в ЕС. В някои държави има и по-драстични мерки, както и някои, които гледат по-лежерно и понесоха критики.

Всяка сутрин министрите на здравеопазването ще имат конферентни връзки как се развива епидемията и кои мерки дават резултат. Защото се изтъкна, че с еднакви или различни мерки, още не знаем кое дава резултат. Единствените мерки, дали резултат, са китайските – те са изключително драстични. Но трябва да са запазим баланса, за да не се блокира живота“, каза проф. Мутафчийски.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *