Шефът на МБАЛ-Разлог: Вътрешно и детско отделение са пълни, но не с болни от грип

Увеличение на пациентите с белодробни заболявания отчитат в болницата в Разлог. Въпреки този факт медиците са категорични, че това е нормално за сезона, особено в ситуация на грипна вълна, пише в. „Струма“. От бранша обаче успокоиха, че по отношение на коронавируса и новия грип, тип „Б“, място за притеснение няма. На този етап няма и данни за прибиращи се от чужбина, както и за лица, които да са поставени под карантина.

За това е категоричен и директорът на МБАЛ – Разлог Божидар Велев, който обаче призна, че детско и вътрешно отделение са пълни, но заболелите не са с грип.

„Броят на болните непрекъснато се мени, но във вътрешно и детско отделение действително се е увеличил броя на болните. Пациентите, настанени във вътрешно отделение, в по-голямата си част са с пневмонии, а в детско с пневмонии и бронхити. Грипно болни не се хоспитализират в болницата, тъй като инфекциозното отделение не работи поради липса на лекари. По отношение на грипа целият екип на болничното заведение и джипитата са запознати с всички инструктивни материали. В случай на пациент с грипоподобни симптоми и температура той ще се насочва към инфекциозните отделения на болниците в Благоевград или Гоце Делчев”, каза болничният шеф на МБАЛ – Разлог д-р Божидар Велев.

Директорът поясни, че засега няма информация за хора от региона, които да са поставени под карантина заради пребиваване в страни, където има констатирани случаи на коронавирус. В самата болница като превантивна мярка е увеличена честотата на дезинфекциране с дизенфектанти. „Съобразили сме се с всички разпореждания – отложени са плановите операции, забранени са и свижданията. Д-р Велев уточни, че медиците от болничното заведение нямат предпазно облекло, само маски, но призна, че и те вече са кът.

„За съжаление маските не достигат, изчерпаха се. Фирмите доставчици нямат в наличност. Получихме 150 броя, които ще разпределим по отделенията. Ще се опитаме да обезпечим с повече маски рисковите отделения – родилно и хирургия. Иначе колегите от Спешен център са снабдени с предпазни облекла, за да може при необходимост да се използват. Засега не се е налагало“, уточни още д-р Велев.

Джипитата пък вече са получили и инструкции от РЗИ, от където ще им се предоставят информация за пациенти, фигуриращи в техните пациентски листи, които са посетили или пребивавали в рискови страни и са се върнали в България. Поне засега няма данни за такива хора от региона.

Като цяло обстановката е спокойно. Кметове на населени места, където броят на работещите в чужбина е най-висок, също успокоиха, че поне на този етап връщащи се обратно в България гурбетчии заради страх от коронавируса няма.

„Поне аз нямам информация хората, които са в чужбина, да са се върнали. Семействата от Краище, които работят в чужбина, са най-вече в страните Германия, Англия и Испания”, каза Муса Мизур, кмет на село Краище, община Белица, което е от селищата с най- много гурбетчии.

Медиците успокоиха, че не са много заболелите и от новия грип, тип „Б“, заради който завчера беше обявена грипна ваканция. Някои джипита от Разлог дори споделиха, че за тази седмица нямат нито един пациент с подобни симптоми. Същата е ситуацията и в Банско, въпреки че там заради обявената в цялата страна грипна ваканция за училищата и препоръките на здравното министерство, вчера обявиха, че се отлагат три от мероприятията, залегнали в културния календар на града за месец март. Отложени са прожекцията на филма „Доза щастие” и дискусия за наркотичните зависимости, насрочени за 9 март. Нова дата за прожекцията ще бъде насрочена след преминаването на грипната вълна и отмяната на ограниченията. Отменя се също и откриването на фотоизложбата “Спасяването на български евреи”, която е подредена в Дома на изкуствата в Банско. Вместо на 10 март, тя ще бъде отворена за посещения на 13 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *