Шефът на „Оазис-А“: Юни е почти продаден, хората питат дали ще пътуват, или ще получат ваучер

Няма да се провали Лято 2020, това е прогнозата на туроператора с огромен опит в бизнеса с организиране на пътувания и почивки Васил Ангелов. Той е оптимист, че ваканционен сезон ще има, като отбеляза, че това може да се случи при по-добър или по-лош сценарий, пише в. „Струма“. Визирайки работата на агенцията си „Оазис-А“, той коментира, че лошата прогноза е сезонът да започне от 1 юли.

Според Ангелов България трябва да заложи на вътрешния и междусъседски туризъм с държавите около нас, най-малкото защото туристите от Западна и Централна Европа са под въпрос, макар и да не е изключено да се възобновят чартърните полети до определени туристически дестинации.

„Когато започнаха проблемите с разпространение на заразата, Гърция и Турция не реагираха като нас веднага. Затова при нас мерките дадоха резултат, а при съседите ни броят на заболелите рязко започна да се увеличава“, анализира ситуацията в развитие В. Ангелов. „Гърците се усетиха и предприеха сериозни рестрикции, като бе показателно, че тази силно религиозна държава затвори църквите на Великден. И резултатът дойде със спад на броя заразените“, посочи туроператорът и е категоричен, че реакцията на нашата държава му дава увереност, че ситуацията е под контрол.

„Убеден съм, че ще се отворят както пътищата за свободно придвижване, така и границите с Гърция и с Турция. Гърция вече обяви начало на туристическия сезон от 15 юни за целогодишните хотели и от 1 юли за сезонните. Вчера говорих с колеги там, имали идея още през месец май да пуснат пътуванията и да стартират туризма. Ако те го направят, България има ли интерес да затваря пътищата и границите със съседните страни и туризма като цяло, ако нещата се нормализират?!

Внимателно наблюдавам ситуацията у нас, чувам становищата на наши специалисти вирусолози и ще припомня директните призиви на доц. Кунчев и проф. Кантарджиев от националния щаб: „Не отлагайте почивките за юли и август“. Сред специалистите надделява очакването, че със затопляне на времето силно ще намалее разпространението на вируса“, оптимистично настроен е Васил Ангелов.

Въпреки това като човек реалист той призна, че с партньорите му са готови да работят и в ситуацията, ако носенето на маски и спазването на дистанция останат задължителни за по-дълъг период от време. В този случай туроператорът е категоричен, че проблемът няма да е в хотелската база, а дистанцията на плажа и между почиващите. Затова вече се умувало за разполагане на по-голямо разстояние на шезлонгите и масите.

„Аз например обмислям как при транспорта на клиентите ми да ги разполагаме през седалка за по-голяма дистанция. Имаме готовност и вяра, че летен сезон за туризма ни ще има, като се спазват изискванията за хигиена и отстояния“, посочи собственикът на ТА „Оазис-А“.

Идеята на гръцките ни съседи за въвеждане на здравен паспорт при пътуване и почивки В. Ангелов коментира с позицията на Националния кризисен щаб, че това не е необходимо. „Смятам, че тя ще претърпи промени, но дори да се въведе, убеден съм, че който е решил да пътува, ще има личен интерес да се прегледа и да си извади документ, удостоверяващ, че е здрав. Това е добре и за двете страни в туристическото партньорство. Всяка дестинация и държава е длъжна да вземе мерки за безопасно пребиваване и почивка на туристите. Всички сме заинтересовани да вземем такива мерки, защото здравето и бизнесът ни зависи от тях и от спазването им“, убеден е туроператорът.

За идеята на Турция пък за затваряне на курорти, в които да се допускат само гарантирано здрави хора и персонал, той посочи: „Практиката ще покаже коя идея е работеща и коя не. Лошо е, че има една категория хора, които не искат да се съобразяват и не могат да разберат, че пандемията е наистина опасна и правилата трябва да се спазват. А от това печелим всички. На разхлабването на мерките сме длъжни да отвърнем с повече отговорност!“.

В. Ангелов смята, че ситуацията в страната трябва да се контролира активно, защото само това е начинът да се справим с пандемията успешно и без много жертви.

По темата за организираните вече екскурзии на абитуриенти собственикът на ТА „Оазис-А“ отбеляза, че имат съгласието на повечето училища пътуванията да се изтеглят от края на май. „Водим разговори с хотелите в Гърция и Турция тези екскурзии да се проведат през юни, защото не е удачно да се преместят през есента. Дотогава има време, ситуацията е много променлива и дори да се въведат здравни карти, можем да се съобразим с това, като се надявам цената им да е достъпна и приемлива“, каза В. Ангелов.

Той посочи, че агенцията му може да се похвали с добри партньорства по отношение на клиентите. „Юни като месец ни е почти продаден и хората най-често питат дали ще пътуват, или ще получат ваучер, т.е. не търсят парите си обратно. Радваме се, че имаме няколко хиляди клиенти, които ни се доверяват вече 10-15 г. и имат интерес да оцелеем и да продължим да си партнираме”, отбеляза туроператорът.

Той заключи, че за радост застрахователните компании, с които работи агенцията му, са коректни. „Само едно застрахователно дружество е отказало застраховки на туристически агенции, но при такива екстремни ситуации проличава кой трябва да остане на пазара. Не може при първия зор да гледаш само своя интерес, не е редно да липсва разбиране в непредвидима ситуация като настоящата“, категоричен е Ангелов и пожела на всички в туристическия бранш през летния сезон 2020 да постигнат максималното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *