Шефът на ОИК прати в Административен съд преписката по казуса “Томов”

Делото на Румен Томов, който обжалва в Административен съд – Благоевград решението на ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет, ще се гледа в понеделник, пише в. „Струма“. С разпореждане на съдия Ваня Вълкадинова от вчера сутринта преписката бе изискана от ОИК и трябваше да бъде изпратена незабавно съгласно АПК.

По време на изслушването си на извънредната общинска сесия за избор на вр.и.д. кмет председателят на ОИК Мартин Бусаров заяви, че ще се постарае в рамките на деня да комплектова документите. Той е спазил обещанието си и е изпратил преписката по куриерска фирма, което означава, че делото ще бъде гледано след празниците, т.е. в понеделник.

Жалбата постъпи в Административен съд в сряда следобед, като освен изтъкнатите доводи за отмяна на решението бе направено особено искане за спиране на неговото изпълнение. Тази процедура по чл.166 от АПК се прилага често в административните производства, като целта е да се спре изпълнението на решението до приключване на съдебното дело.

В случая обаче решението бе изпълнено, след като общинските съветници избраха Ясен Попвасилев за вр.и.д. кмет. Сега съдията, който ще разгледа жалбата , ще преценява дали решението на съветниците е законосъобразно. Иначе особеното искане по чл. 166, ал. 2 от АПК се разглежда в закрито заседание, като съдът се произнася незабавно със свое определение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *