Шефът на РЗИ д-р Калоянов: Благоевград е в челото по Ковид-19, защото няма дисциплина

Нова серия проверки започнаха служителите на РЗИ и полицията за спазване на противоепидемичните мерки. Междинните резултати показват, че правилата масово не се спазват, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

„В Благоевград има най-голям брой заразени, защото няма дисциплина – не се носят маски, не се спазва дистанция. Има групови събирания, дискотеките са пълни, сватби и кръщенета… Ако така продължава, ще дойде време, в което няма да можем да преброим заразените. Няма да има кой да ги карантинира и ще започнат сами да се изолират.

Виждате какво става в Западна Европа, тази вълна идва и към Източна Европа, и нас ще ни залее. Ако зависи от мен, бих затворил държавата, но трябва да се отчитат и други фактори – икономика, социални системи. РЗИ не са спирали да извършват проверки от 8 март досега”, заяви д-р Калоянов пред „Струма“.

Първите резултати от новата серия проверки, които бяха разпоредени от областния оперативен щаб, ще бъдат обобщени в средата на седмицата. Глобите за физическите лица са от 300 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. при повторно. 80 са новозаразените лица през последните две денонощия в Благоевградска област. Сред инфектираните има няколко полицаи от областния град, които са поставени под 14-дневна карантина, потвърди д-р Калоянов.

Предстоят да бъдат направени тестове на техни колеги, които са били в близък контакт със заразените служители на реда, сред които има и такива, които проверяват карантирани лица. За да се предпазят от заразяване, полицаите избягват директния контакт с карантираните лица и ги карат да се показват през прозорците. Ако все пак има необходимост да се подпишат документи от лице, поставане под карантина, това става само с негов химикал и с маска, обясниха полицаи.

Важно е да се отбележи, че полицаите сами си купуват маски и ръкавици, тъй като служебни не са им осигурени. С коронавирус има установени нови двама репортери от местна медия. Направени са изследвания на 10 техни колеги, които са с отрицателни проби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *