Шивачките в Дупница пак скочиха! Италианецът Мароки им платил само по 200 лв. за февруари

Шивачките в Дупница пак скочиха! Италианецът Мароки им платил само по 200 лв. за февруари

100 шивачки от Дупница протестираха ефективно на работните си места в италиански цех за изработка на саи за обувки, пише в. „Струма“. Причината да не работят е, че собственикът на цеха, италианецът Клаудио Мароки, е изплатил само по 200 лв. от заработените им заплати за февруари.

Шивачки разказаха: “Пристигнахме на работа, но отказахме да седнем на машините. Цял ден стоим в знак на протест срещу Клаудио Мароки, който ни лъже повече от 10 дни, че ще ни доплати заплатите за февруари. На датата на плащане на заплатите ни беше превел само по 200 лв. Тези пари отидоха за сметките – ток, вода… С какво ще храним децата си?”, питат шивачките.

Те обясниха още, че след разговори с Мароки той е обещал да им изплати дължимите пари до два дни и ги пуска в отпуск поради липса на работа.

Цехът се зарежда с кожи от Италия, камионите трудно се придвижват до България и това е причината да спрат работа за неопределен период.

Преди около две седмици инспектори от РЗИ – Кюстендил и Инспекция по труда са влезли в цеха заради сигнал, че работещите нямат предпазни средства и дезифектанти. Направени са предписания за спазване на хигиената по време на пандемия.

От Инспекцията по труда съобщиха, че в Кюстендилска област до момента се затваря само един шивашки цех в Кюстендил. В Дупница не са декларирани такива намерения.

Голяма част от шивашките цехове намаляват броя на работниците, които се регистрират в Бюрото по труда, и ще получават обезщетение за безработица, докато се нормализира обстановката в страната.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *