Шокиращи разкрития за наркобос №1 на Югозапада

Васил Маникатов – Маниката, сочен за наркобос №1 на Югозападна България, излезе предсрочно от затвора след няколко безуспешни опита през последните 2 години. Той беше осъден на 23 г., от които излежа 19 г. и 10 месеца, пише „Труд“.

По живота му може да се напише книга или да се снима сериал като за колумбийски наркобарон. Името на Маниката се появи още в началото на 90-те години на миналия век и той често бе споменаван като един от големите играчи в наркопазара. 61-годишният бос прекарва голяма част от живота си по арести и затвори.

Преди години бе задържан в Гърция с хероин и осъден на 12 години затвор за това, че през 1996 г. продал 3,5 кг хероин на гръцки гражданин. Преди да бъде екстрадиран в южната ни съседка тогава, Маниката заяви, че е започнал легален бизнес – отглеждане на марули и вече е засадил 15000 корена.

След множество жалби от българска страна Маникатов бе преведен в България да излежи остатъка от присъдатата си. Санданският наркобарон получи общо на 23 години решетки от български съд, в които бяха обединени 4 наказания – всичките за наркотрафик. Той обаче продължи и от затвора да ръководи бизнеса с дрога. През 2007 г. в килията му бяха намерени три джиесема. Полицаи засекли негови разговори с Петър Стоичков и Филип Кръстев, които бяха задържани час, след като надзиратели откриха мобилните телефони у затворника. В тях полицията намери повече от килограм хероин.

Разследването показа, че от килията си Маникатов уговарял цени и изпращал дилърите си на срещи. След това продавал наркотика на гърци или организирал прекарването му през границата. Въпреки разкритията, Маниката бил преместен на по-лек режим в затворническото общежитие в Кремиковци, най-вероятно с любезното съдействие на някой затворнически шеф. Тази екстра обаче му изиграла лоша шега.

Маникатов обичал да се хвали с възможностите си и с натрупаните от дрога пари. Къде, ако не в затвора пред съкилийници можеш да се направиш на велик. Пред Йожи и Павката, които по-късно ще бъдат обвинени по делото “Наглите”, с които той лежал в една килия, говорел за богатствата си. Те излезли и решили да се възползват. В една от затворническите отпуски на Маниката – на 27 ноември 2008 г., го пресреща тъмна кола с полицейски буркан. От него изскочили няколко човека, които за секунди натикали затворника в автомобила и отпрашили. Така наркобаронът става жертва на “Наглите” и за първи път се уплашва истински за живота си.

Още повече, че похитителите искат невъзможните за него 1 млн. евро откуп. Маниката прекарва 11 дни в плен. Синът му Борис започва да обикаля аверите на баща си, за да събере някакви пари.

“Затвориха ме, мислех, че са полицаи, ще ме закарат за Черни връх, ще се посмеем и ще ме върнат. Но не стана така. Искаха откуп много пари, дори и да имах, на тях ли да ги дам. Казвам им, че нямам пари, а те – ще намериш. Приготвиха ме да отрежат пръста ми, дори упойка ми биха, но след това размислиха като обещах, че ще намеря сумата. Буркан с лед приготвиха да пращат пръста на жена ми. Убеден бях, че няма да ме пуснат жив. Целият бях окован, ръцете, краката, като куче, една кофа имаше за тоалетна. Очаквах помощ от Галевите, да помогнат да ме освободят. Чрез друг човек – аз тях само няколко пъти съм виждал”, разказва по-късно Маниката.

Синът Борис успява да събере 241 хил. евро и ги предава на похитителите на “Симеоновско шосе”. На същото място е оставен и отвлечения. Той твърди, че повечето пари са взети назаем от приятелите му Иво Стойчев-Дилъра и Румен Йорданов-Малкия Жъчка, които наскоро били продавали имоти. Неофициално обаче се говори, че повече от половината сума дават Галеви, които и досега не са си получили парите от Маниката.

Според запознати, именно те са съдействали на наркотрафиканта да бъде изведен от затвора и прехвърлен в общежитието в Кремиковци, въпреки че е хванат да ръководи наркогрупа, докато е в килията. Маникатов дава показания срещу “Наглите” и е свидетел по време на процеса. Негови познати твърдят, че затворът го е променил много. 61-годишният мъж вече се бил отказал от наркотиците.

“Мислех, че съм безсмъртен и недосегаем, но в затвора разбрах, че не е така. Заведенията и парите ни изядоха главите. А на Галеви не завиждам, цял живот ще са емигранти”, твърди Васил Маникатов. За тази година бившият затворник вече е изтървал сезона, но за другата пролет може да осъществи мечтата си и да засади полетата около Сандански с марули.

Синът на Васил Маникатов – Борис, беше задържан през юли 2012 г. за 24 часа в Сандански, след като във вилата, собственост на дядо му Борис Маникатов, криминалисти откриха и иззеха 15 грама кокаин и 45 грама метаамфетамини. Наркотикът беше намерен след близо два часа обиск на малката и голямата вила, собственост на 81-годишния старец.

В гараж беше открита и електронна везна. Иначе Маникатов-син живее и работи в София, в Сандански пристигнал ден преди да бъде вкаран в ареста. Протоколът за наркотика е бил подписан от дядото, но бил арестуван внукът. Старият Маникатов твърдеше, че някой нарочно е подхвърлил дрогата. Борис работи в София във фирмата на майка му. Той беше категоричен, че не е наследил наркобизнеса на баща си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *