Шоков старт на дистанционното обучение, платформите се сринаха

Претоварване в платформите за дистанционно обучение изправи на нокти учители и родители, които с часове нямаха достъп до виртуалните класни стаи и електронните ресурси.

В ситуацията на извънредно положение заради коронавируса от днес всички учебни заведения преминават към дистанционно преподаване, пише „Марица“.

Пловдив е сред градовете с най-голяма готовност за това, тъй като в резултат на общинска програма от 2016 г. до момента всички 52 общински училища имат внедрени облачни технологии. До момента обаче само част от тях ги ползваха активно, при това за деца от прогимназиален и гимназиален етап.

Буквално за две денонощия учителската гилдия мобилизира всички ресурси, за да се разшири обхватът и да стане възможно дистанционното обучение чрез новите технологии за колкото може повече ученици – включително от начален курс.

Ударно са създадени хиляди акаунти на ученици, като се използва платформата на Гугъл – G Suite за образование. Имейлите и паролите, които ще се ползват за вход във виртуалните класни стаи, бяха разпратени на родителите буквално часове преди старта на дистанционното обучение. Щурмът да се влезе в системата предизвика затруднения и сривове. В късните часове снощи бе затруднен достъпът до платформата. Блокирал бе и порталът, в който са електронните дневници – друг канал, който ще се ползва за обмен на материали и връзка между учителите, децата и родителите.

Който успя да влезе във виртуалните класни стаи, се сблъска с друг проблем – липса на достъп до качените от учителите електронни ресурси. Отварянето им изисква регистрация в сайтовете на издателствата, които са автори на електронните учебници. Още миналата седмица най-големите – „Просвета“ и КЛЕТ, обявиха свободен достъп, както и най-популярният портал за видео уроци Уча.се. Заради огромния наплив обаче и трите отхвърляха часове наред нови потребители.

Учителите даваха указания до късно снощи на родителите как да се справят с нещо напълно ново и за самите тях – във Фейсбук групите на класовете, по Вайбър и по телефона. Джиесемите загряха и от семейства, които опитват да си помогнат едно на друго с ползване на акаунти, регистрации и достъп до платформите.

Директори се включиха с окуражаващи призиви в социалните мрежи и групите на училищата – за отговорност и съдействие от страна на родителите, уверявайки че новият метод ще се хареса на децата, няма да осуети подготовката им, а и ще ги направи по-самостоятелни.

Техническите затруднения обаче предизвикаха смут и социалните мрежи преляха от алтернативни предложения. „Просто трябваше да се съкрати пролетната или да се съкрати част от лятната ваканция и децата от малките класове да учат, както трябва и където трябва – написа майка във Фейсбук. – Дистанционната форма на обучение ще е пълен провал за малките класове. Освен това голяма част от родителите не са свободни, а тези деца не могат да се обучават сами по този начин. Как да станат учители в този момент? В крайна сметка децата колко ще научат и пълноценно ли ще е това? Извинете, но на практика нещата не са толкова лесни и прости“. Чу се глас за учебни съботи, когато се възстановят учебните занятия.

Друга предложи ежедневно изпращане на материалите и връщането им на учителя ден за ден или в края на седмицата. Така всеки може да свърши възложеното в удобно за него време. „Иначе се получава малко извиване на ръцете. Не може да очаквате чудеса. Да ходим на работа и да учим децата“, гласи нейният пост.

Трудно се съчетава дистанционното преподаване на дете от малките класове с работата от къщи на родителя. А когато той е в офиса и малкият ученик е у дома пред компютъра, бабата трудно може да се справи с Гугъл класруум и указанията на учителите как да работи с електронните учебници или пък да сканира попълнени работни листове и да ги връща обратно на преподавателя.

Учителите в извънредната ситуация не са в отпуск, ако осигурят 5 часа на ден обучение. Отчитането става с поименна форма, в която се вписва предметът, времето на проведено онлайн обучение, с кои класове е работено, с кои деца и родители е проведена онлайн консултация, с кого е съществена връзка по телефона и колко време е отнело това. Подготовката на електронни ресурси и консултациите с колеги и ръководството по организационни въпроси също влиза в петте часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *