Шок във Формула 1: Непобедимият Хамилтън обмисля да се оттегли след сезона

Люис Хамилтън хвърли бомба около Формула 1 като загатна, че „обмисля“ дали да не спре да се състезава след края на сезон 2020.

Британецът върви към седмата си световна титла, след като в неделя отново спечели на Гран при на Емилия Романя на пистата „Имола“.

След деветия му успех за годината, Хамилтън има нужда от 15 точки в оставащите четири състезания и вероятно ще е шампион още на 15 ноември в Турция. Реално, той може да изравни постижението на Михаел Шумахер още там, ако не завърши на повече от 7 т. зад единствения си конкурент – съотборника му Валтери Ботас. Формалност, с две думи.

Изявлението на Люис в неделя вечер, когато отборът му „Мерцедес“ празнуваше скромно седмата си титла при конструкторите, хвърли в смут всички. То не е категорично, но определено между редовете се чете намерение нещо да се промени.

„Не знам какво да мисля за бъдещето, аз не знам дали дори ще съм тук догодина – каза шампионът. – Не мисля за това, имам доста други планове и идеи, не съм фокусиран само върху Формула 1.

Аз и Тото Волф имаме разговори, знам, че и той има доста труден момент. Много време съм в този отбор и в това състезание. Разбирам защо някои хора говорят за отделяне на време за други приоритети, близки хора, личен живот и тъй нататък. Вече сме ноември, Коледа не е далеч… Ще мислим след това.

Чувствам се отлично и мога да карам още, но няма гаранции за нищо. Страшно много неща ме вълнуват и вдъхновянат от това, което животът може да ми предложи и извън Формула 1.“

В същото време шефът на отбора Волф, който е изключително близък с Хамилтън, не пожела да отрече намеренията на аса:

„Люис е изключително уравновесен и интелигентен млад човек. Не знам дали иска да се оттегли, но ако е решил да го направи, нищо не може да го спре.

Спомням си как през 70-те Ники Лауда се събуди една сутрин и просто реши, че не му се кара повече, не изпитва удоволствие и има по-важни неща в живота за него. Случва се на всеки. Аз и отборът искаме да продължим това пътуване заедно с Хамилтън.“

Британските медии имат теория за странните и загадъчни думи на шампиона. Неговият нов тригодишен договор с „Мерцедес“ още не е подписан, като неофициално причината е, че Люис не отстъпва от предварително договорените 40 милиона британски лири годишно, фиксирана заплата в него. Без бонусите.

„Мерцедес“ иска преразглеждане на сумата от 120 милиона за трите години, с оглед на ситуацията и очакваните по-малките приходи в следващите 24 месеца за отборите във Формула 1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *