Шофьорът, блъснал 4-годишното момченце в Разлог, е съден 18 пъти

45-годишният Петър К. от Разлог, с прякор Цото, който преди две седмици блъсна с автомобила си 4-годишно момченце, остава в ареста. Окръжен съд – Благоевград е потвърдил наложената му от Районен съд – Разлог мярка „задържане под стража“. При определяне на мярката магистратите са взели предвид утежненото му съдебно минало.

Мъжът е осъждан на година и половина „лишаване от свобода” от Районен съд – Гоце Делчев и е изтърпял наказанието си през 2017 година. Лицето е осъждано в още 18 отделни случая, като са му налагани множество различни по вид наказания. Взето е предвид и обстоятелството, че в злополучния ден, след като е блъснал детето, е напуснал местопроизшествието, без да изпълни законовото си задължение да окаже помощ, не е проявил морална отговорност и човешко отношение, пише в. „Струма“.

Случаят с блъснатото дете потресе всички жители на Разлог, които осъдиха остро действията на подсъдимия. За щастие момченцето оцеля и се възстановява вкъщи след направена операция в „Пирогов”, където бе транспортирано заради сериозната фрактура, получена в резултат на удара.

През тази седмица стана ясно и името на мъжа, благодарение на когото момченцето живее втори живот. Това е носителят на приза на вестник „Струма” „Любим учител“ на Пиринско в третото му издание от 2015 година – учителят по ФВС в РПГ „Никола Стойчев“ Николай Фарфаров. Той не е бил пряк очевидец на катастрофата, но благодарение на адекватните му действия и бързата му реакция момченцето буквално е върнато към живота. След сблъсъка то е глътнало езика си, Фарфаров успява да го извади и детето си поема дъх.

В злополучния ден учителят бил в градинката пред музея. Вниманието му привлекли виковете на бабата и той незабавно се притекъл на помощ. Заварил възрастната жена да държи внучето в скута си, а около тях множество изплашени хора, които не знаят какво да правят.

„Докато стигна до детето, може би бяха минали поне 40 секунди, през които то не е дишало изобщо. Беше посиняло, в тежко състояние, но Господ ми даде сила да извадя езичето му и то си пое дъх и дойде в съзнание. Дадохме му вода, измихме лицето му и се стараехме да го държим будно до пристигане на линейка. Мисля, че съм изпълнил моралния си и човешки дълг и не се смятам за герой. Не пожелавам на никого да попада в такава ситуация. Всички знаем на теория как се действа в подобни случаи, но в реална среда нещата са съвсем различни и е нужно огромно самообладание. Помогна ми и това, че съм бил спортист в силовите спортове, където те учат на самообладание. Като учител това също е много важно“, разказа Николай Фарфаров.

Той също упрекна действията на извършителя и недоумява как човек може да остави някого да лежи в безпомощно състояние и да не се поинтересува за състоянието му.

„На всеки водач може да се случи да попадне в такава ситуация и никой не е застрахован от инциденти, но да не спреш и да избягаш, това за мен не е човешко, още повече, когато става въпрос за невинно дете“, каза още Фарфаров.

Той получи сърдечни благодарности от родителите на детето Оля и Николай Начеви, които са изключително признателни за направеното за сина им.

Припомняме, че Петър К., по прякор Цото, бе задържан на 22 май, след като помете 4-годишно дете на улица „Изворите“ в Разлог и избяга от местопроизшествието, оставяйки момченцето да лежи проснато на улицата. Лекият автомобил „Пежо“ и неговият водач бяха установени минути след тежкия инцидент благодарение на насоките и свидетелските показания на десетките очевидци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *