Ще промени ли дебата между Радев и Герджиков мнението на избирателите?

Ще промени ли дебата между Радев и Герджиков мнението на избирателите?

Днес е финалът на предизборната кампания за президент и вицепрезидент за втория тур. Двамата кандидат – президенти се изправиха един срещу друг. Румен Радев и проф. Анастас Герджиков проведоха първия си и единствен дебат преди балотажа в неделя. Ще доведе ли той до промяна в нагласата на избирателите?

„Много трудно този дебат ще обърне резултата, защото българското общество отвикна от това да структурира политическите си нагласи и размисли, които са на база дебат – политически разговор, който трябва да бъде изпълнен с някакво съдържание. Българското общество структурира своите интереси на база едно ключово противопоставяне – стар/нов, статукво и антистатукво“, каза политологът Анастас Стефанов в студиото на „Денят ON“.

Според него е важно кой от двамата кандидат-президенти е запазил повече самообладание.

„Не мисля, че този дебат ще има отношение за избора на хората. До голяма степен българските граждани вече са решили за кого ще гласуват. Има известна част, която все още се колебаят, може би този дебат ще повлияе в една или друга посока“, коментира колегата му – политологът Милен Любенов е ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че няма как да бъде стопена разликата от 700 000 гласа, напротив – тя ще се увеличи и Радев ще бъде преизбран за президент.

„Редовият социалист ще подкрепи Радев и по никакъв начин това необяснимо поведение на Нинова ще повлияе. А гласовете на ДПС – не очаквам да има голяма мобилизация. В Турция в неделя няма да се гласува така масово. Румен Радев има и друго предимство – той получава подкрепа от всички политически партии, включително 10% от избирателите на ГЕРБ и 8% от избиралите на ДПС“, подчерта Любенов.

„Не можем да си изберем президент на първи тур, тъй като нямаме толкова категорично структурирани нагласи. Струва ми се, че изборният резултат от 14 ноември донякъде произведе една политическа енергия заради първото място на „Продължаваме промяната“. Но тази пара до неделя ще спадне и съм консервативно настроен. Видим е маркерът за политическата умора“, категоричен е Анастас Стефанов.

Той посочи, че политическата отговорност ще я носят четирите партии, които равностойно застават зад този кабинет.

„Със сигурност тези 4 формации имат и различия, но много е важно постигане на коалиционно споразумение, защото там ще си изгладят всички тези противоречия, които предварително биха довели до напрежение“, добави Милен Любенов.

Стефанов посочи, че легитимността на политическата система е застрашена.

„Всяка от политическите сили ще се опита да оптимизира политическото си поведение и да извлече дивиденти. Всичко друго ще допринесе за по-големи щети. „Червените линии“ на публично място много лесно се слагат, така че ще говорим за компромиси“, коментира политологът.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.