Ще ядем рекордно скъпо агнешко по Великден и Гергьовден

Ще ядем рекордно скъпо агнешко по Великден и Гергьовден

Агнешко месо на рекордно висока цена ще ядем по Великден и Гергьовден. Въпреки че държавен фонд „Земеделие“ ще отпусне 1 млн. лева на кланиците, това няма да се отрази на джоба на българина. Според овцевъди и търговци от Великотърновско, килограм агнешко тази пролет ще надхвърли 20 лева, пише Bulgaria ON AIR.

В стадото на Стоян Христов в Дебелец има 200 овце и 180 агнета. Преди години в района имало 10 ферми, но сега неговата е единствената. Овцевъдите масово ликвидират стадата си заради двойно по-скъпите фуражи, поскъпналия ток и инфлацията.

„Кланиците в момента ги субсидират с по 10 лева на заклано агне и да не изкупуват по-малко от 7,50 лв. Според мен тази мярка е много неадекватна и няма да се отрази на агнешкото в търговската мрежа. Държавата трябваше да предприеме субсидирането на стопаните, а не на кланиците, като поеме част от цената, на която кланицата купува агнешкото. Ако държавата беше дала 2 лв. субсидия на стопанина, тогава кланицата щеше да ги пусне много по-евтино на пазара“, заяви Христов.

Търговците смятат мярката за закъсняла.

„Вече може би е късно за такава мярка, защото повечето големи производители, търговци, кланици си правят сметката по-рано и купуват нужната суровина“, коментира собственикът на верига месопродавници Димитър Минчев.

Заради инфлацията и нарасналите разходи българското агнешко месо ще поскъпне с близо 30%.

„При положение, че разходите са се качили двойно, миналата година агнетата ги продавахме на 7 лв. живо тегло, тази година – на 10 лв.“, каза Христов.

„Очакваме голямо поскъпване. Цената му ще е 20-30% по-висока от миналата година“, подчерта Минчев.

В повечето магазини във Велико Търново още не се предлага прясно агнешко месо. Заради очакваните високи цени и намалено търсене търговците смятат да пуснат малки количества за празниците.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.