„Юлен” затваря хотелите си в Банско, ски зоната остава отворена

Хотели в Разложко затварят врати до края на седмицата заради отменени резервации. Това споделиха от бизнеса в района, откъдето са обезпокоени, че създалата се ситуация около психозата с коронавируса ще доведе до колапс в сектора.

В Банско два от хотелите към концесионера на ски зоната – „Мура” и „Пирин”, вече са затворени, а другите два – „Банско” и „Стражите”, се очаква да бъдат затворени до 20 март. Те са сред сезонните хотели и служители в тях споделиха, че не са изненадани, тъй като хотелите традиционно затварят до края на март или през април. Сега това се случва по-рано заради масовия отказ на туристите от резервации, информира Пиринско.ком.

Според работещи в туристическия бранш до края на седмицата ще затворят предсрочно врати още няколко от сезонните хотели. Поне четири от целогодишно работещите също обмислят да предприемат тази стъпка заради отлагане на резервациите. Засега официална информация има само за хотел „Премиер”, където служителите, които са над 40 човека, вече са получили предизвестия за освобождаване и хотелът на 2 април затваря.

От туристическия бизнес в Банско споделиха, че до края на тази седмица ще има повече яснота колко хотела ще бъдат затворени.

Засега ски зона Банско остава отворена до 21 април, но предвид ситуацията в световен мащаб, не е сигурно дали това няма да бъде променено. Очаква се да започне поетапно освобождаване на сезонно заетите лица, но това ще е в зависимост от продължителността на робота на обектите, намиращи се в самата ски зона.

Маркетинг директорът Иван Обрейков заяви, че засега посетители в ски зоната има, но допълни, че и при тях вече има отложено състезание със заповед на министъра на спорта. Това е предвиденото за следващия уикенд „Bansko Freeride World Qualifier“.

Според служители в ски зоната периодичното освобождаване на сезонните служители ще стартира още от понеделник от ски учителите.

Не само Банско, но и в съседното село Баня някои хотели ще затворят врати.

„Ситуацията и при нас е трагична. Ние ще затворим и ще пуснем хората в неплатен отпуск, просто нямаме друг вариант, няма с какво да им плащаме заплати. Ако държавата не вземе мерки за намаляване на данъци и осигуровки, всички освободени от туризма ще се запишат на борсата, обезщетенията ще съсипят НОИ. Аз искам да запазя хората, защото трудно се прави колектив, но нямаме друг вариант. Тази ситуация е кошмар и за хората, които работят в сферата на туризма, защото много от тях имат кредити, които трябва да плащат, имат семейства, които трябва да хранят. В момента при нас има една заета стая, резервациите са отложени и ние сме поставени в много тежа ситуация. Ако блокират и летището, каквито мерки вече се предприеха в Унгария и Сърбия, просто нямаме друг вариант, освен да затворим и да пуснем хората в неплатен отпуск”, коментира Максим Фатеев, собственик на хотел в Баня.

Още един от хотелите в Баня обмисля да затвори за известно време, но това засега не бе потвърдено официално.

Отлагания на резервации има във всички хотели, но от бранша споделиха още, че не са сигурни дали и тези, които не са отложени, ще бъдат реализирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *