Ябълките най-търсената стока на пазара в Благоевград, даскал от Сандански продава вино и оцет от нарове

Цените на зеленчуците и плодовете на благоевградския пазар плъзнаха нагоре. Едрите розови домати вчера се предлагаха между 3 и 4 лв., по-дребните, които бяха от градината на бабите, вървяха по 1,50 лв., но рядко се намираха.

„Миналата седмица продавахме домати на 2,50 лв. и 3,50 лв., сега увеличението е с 50 стотинки”, обясни Ваня Беровска от село Селище. На въпрос каква е причина за поскъпването единственият аргумент, който изтъкна младата продавачка, беше: „Майка и татко така ми казаха“.

На нейната сергия са наредени краставици, които предлага за 2 лв., и връзка листа от целина на 1 лв. Чушките вървят между 1,20 лв. до 2 лв., а лютите от 3 лв. до 5 лв. От плодовете най-много са ябълките, които се търгуваха от 1 лв. до 1,50 лв., пише в. „Струма“.

Най-много клиенти се бяха събрали пред сергията на Валентина Максимова, която предлагаше ябълките на 50 стотинки. Плодовете бяха дребни, но цената атрактивна, и хората пазаруваха с килограми. „Това са най-хубавите ябълки, защото се падали на земята и са събирали от нейните сокове”, обясни търговката, която има овощна градина в село Невестино.

Разнообразие от 5 сорта ябълки имаше на сергията на Александър Гълъбов от село Ракитна, община Симитли. „Сезонът на ябълките сега започва. Имам сортове „Флорина“, „Мел роуз“, „Айдере“, „Кожена Ренета“ и най-стария – „Циганка“. Предлагаме ги на 1,20 лв.-1,30 лв./кг. От 20 години съм на пазара, имам овощна градина на село. Гражданин бях доста време, работил съм в ЗМК, в мината. Бях и кметски наместник на село Ракитна в първия мандат на Поли, кмета на община Симитли“, охотливо разказа търговецът и показва документ, че е производител.

На съседна маса е друг производител – от село Бело поле, който предлага ябълки на цени между 0,80 лв. и 1,50 лв. „Цента не е определяща за качеството. На мен ми е обидно, когато някой си вземе 2-3 ябълки, тогава му ги подарявам. На приятели не търся пари. Имам ябълки от сорт „Муцу“ и още няколко, на които не помня имената. Преди години съм купувал дръвчета от Института по овощарство в Кюстендил. Преди време италианец хареса моите ябълки, взе една червена и каза: „Бела“, демек хубава, и оттогава и аз така наричам този сорт. В България има над 200 сорта“, разясни земеделецът от с. Бело поле.

Голям интерес предизвика сергията на търговец, който предлагаше вино и оцет от нарове на една и съща цена – 10 лв. за литър. „Цената е висока, но това е експериментално производство. Гледам нарове в санданското село Лешница, градината е от 60 години, от времето на дядо ми. Българските нарове са по-сладки и големи от гръцките и турските. За първа година обаче реших да направя вино и оцет, затова и цената е такава – пробна”, обясни Димитър Стойчев.

Търговецът на нарове привлича погледите с рокерското яке и след леко колебание признава, че навремето бил учител в Сандански.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *