Японци опитват да преведат „фуруглица”, омагьосани от къщата на Емилия Манолева в Брежани

Японци опитват да преведат „фуруглица”, омагьосани от къщата на Емилия Манолева в Брежани

Симитлийското с. Брежани се прослави чак в далечна Япония. Йоко Тамура, която преподава японски и английски в ЮЗУ- Благоевград, избра селото за ежемесечните статии, които пише за японски уебсайт. В него има специална рубрика за България, провокирана от интереса на японците и японска компания, производител на кисело мляко с марка “България ” в Страната на изгряващото слънце, пише в. „Струма“. Преди няколко дни Тамура си замина за 2 месеца в родината, но малко преди това от Благоевград тя изпрати на сайта последната си статия и вероятно японците вече се опитват да произнесат на техния език „Брежани” и „фуруглица”.

Снимките и разказът към тях са направени във вилата на Емилия Манолева в с. Брежани, която е своеобразен музей за бита, обичаите, храната и всичко останало, свързано с миналото на страната ни. В него Емилия от 10 г. събира от мазетата и таваните на съселяните си старинни предмети, носии и др., реставрира ги и всеки от тях е аранжиран на видно място, придавайки уникална атмосфера на вилата.

За пръв път в дома на Емилия Йоко пила мътеница и заснела бутимото (бучките), в което се избива маслото и се прави свежата напитка. Според нея това щяло силно да впечатли японската фирма и почитателите на българското киселото мляко в родината й, защото това за тях ще е изцяло нов продукт, доста по-различен от айряна.

С не по-малко любопитство японската дописничка разгледала и заснела и другите експонати във вилата на Емилия – бутимо, нищелки, фуруглица, перустия, рало, цедилка (задевка) и т.н.

Собственичката на този красив артцентър в с. Брежани Емилия Манолева, е завършила икономика, преди демократичните промени работела като магазинер в РПК, после дълги години била в Кипър, а сега вече за постоянно си е в Брежани, разказа нейната приятелка и съученичка Снежана Стойнева, която всъщност насочила Йоко Тамура към вилата на Емето и Иван Манолеви. „Преди много години в читалището на с. Брежани имаше музейна зала и много дейности, но сега всичко е разпиляно, а читалището е потънало в прах и мръсотия. Затова всички много се гордеем с артцентъра в дома на Емето и Иван. Хубаво е, че хора като тях пазят искрите на любов и дълбок сантимент към наследството, такива хора заслужават похвала, одобрение и насърчение!”, категорична бе пред „Струма” Снежка.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *