1 млн. се изнасят по празниците, избират Гърция за почивка, Турция за шопинг

1 млн. се изнасят по празниците, избират Гърция за почивка, Турция за шопинг

Над 1 млн. българи планират пътувания през предстоящите почивни дни около 1 май и Гергьовден. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Заради деня на труда и Гергьовден реално работните дни идната седмица са само три.

Много от хората дори са взели отпуск и са ги слели и ще пътуват предимно в Турция, коментира Драганов. Той посочи, че към тази държава ще се насочи основният поток от хората, които ще излязат извън страната. Очаква се да има и тапи по границите от нашенци, които искат да съчетаят почивка с шопинг заради по-ниските цени в съседна Турция.

В страната пък българите избират предимно спа курортите, планинските и дори част от потока ще се насочи към морските общини, смятат специалисти. Във Велинград спа хотелите са запълнени и дори има чакащи, които са готови да пътуват в последния момент, ако се освободи място в желания хотел. Проверка на „Телеграф“ в едно от предпочитаните места за настаняване заради хубавата вода и вкусната храна показва, че места има чак след 8 май, а уикендите са запълнени до края на другия месец.

Общо 120 000 нашенци се очаква да празнуват извън България. От днес отпадат част от ограниченията за Гърция, като вече за влизане в страната няма да се изисква сертификат за ваксина или отрицателен тест. Това стана възможно, след като българското здравно министерство отмени изискванията за влизане от Гърция и съответно и гръцките власти го направиха. Към южната ни съседка, с цел почивка ще се отправят над 35 000 българи.

Драганов коментира, че няма да има повишение през тази година спрямо миналата, тъй като през 2021 година Великден се падна през този период и също имаше интензивни пътувания.

Най-много българи ще почиват в Гърция, Турция и Египет за майски празници, показват данните на най-големите туроператори у нас, цитиран от Травел нюз. Те ще изпратят общо над 50 000 туристи зад граница, като от тях над 10 000 ще бъдат с рекордните 63 чартъра, дори спрямо годините преди пандемията. За южните ни съседки ще се пътува основно с автомобили и автобуси. Докато най-много чартъри тръгват за Египет, Кападокия в Турция и Тунис.

„Интересът към Гърция се завръща след 2 години сериозен спад заради пандемията. Имаме много туристи с автомобили за Халкидики, Солун, остров Тасос, Кавала, остров Корфу и Янина“, заяви Дарина Стефанова, управител на туроператор, пред Травел нюз. Тя подчерта, че хотелите, които са отворили в Гърция, са пълни за празниците. Същото е положението и за Турция. Най-много българи изпращаме в Истанбул, за където ще пътуват със собствени автомобили, допълни Стефанова. Туроператорът има запълнен чартър и до остров Мадейра, Португалия, за 3 май, където по това време се провежда фестивалът на цветята. Същото е положението и с полета им за Кападокия в Турция, който тръгва в петък.

Кападокия е най-големият хит за празниците заради организираните доста директни чартъри, коментираха още туроператори. Преди това трудно се е стигало до дестинацията, тъй като е била комбинирана основно с Анталия. Освен това цените са много добри, като започват от 270 евро на човек с включени самолетни билети и 3 нощувки в зависимост от избрания хотел. Друга фирма път има 10 чартъра до Египет, съответно до двата най-големи и популярни курорта – Хургада и Шарм ел Шейх. Следват 8 полета до Кападокия в Турция и 4 до Анталия. Чартър е запълнен още до Доминикана, а по редовни линии ще пътуват българи и до Малдивите.

„Най-големият интерес през последните години си остава Египет“, каза Красимир Златанов, управител на туристическа фирма. Причината е в многото директни чартъри и добрите цени, които започват от 560 лв. за 7 нощувки и самолетни билети. В допълнение дестинацията предлага отлично обслужване и топлото време, което става за плаж. Компанията има много добри записвания още за Дубай, Мароко, Северен Кипър и Малдиви по редовните самолетни линии.

Спад на пътуванията към Западна Европа заради ограничения

През тази година по-малко българи ще пътуват по празниците в Западна Европа. Причината е, че ковид мерките паднаха по-късно през април и това отблъсна туристите, обясни Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ (ОБТ). Нейната компания прави чартър до Йордания, но има доста групи до Египет и с автобуси до Истанбул и съседна Сърбия. Като цяло туроператорите отчитат ръст в записванията за празниците, но остават в напрежение за началото на летния сезон заради покачващите се горивни такси на самолетния и автобусен транспорт.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *