10 бона гаранция за 20-годишен от Черниче, нарушил задължителната карантина

10 000 лв. гаранция за 20-годишен младеж от Черниче. 20-годишният К. З. от симитлийското село Черниче е нарушил задължителната карантина, като вместо посочения адрес в село Брежани младежа е намерен от органите на реда в село Черниче в компанията на млада дама.

Преди няколко дни младежа се завърнал от Великобритания, като пред Столична РЗИ и служители на МВР попълнил декларация, в която посочил мястото за пребиваване по време на 14-дневна карантина, във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19.

​От днес К.З. е с обвинителен акт и мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 хил. лв, които трябва да внесе в седем дневен срок по сметка на ОД на МВР-Благоевград.

Друг 19 годишен младеж отива на съд за нарушаване на задължителната карантина в гр. Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Г.С. е студент във Великобритания, като след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна инспекция за 14-дневна карантина, във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Въпреки това, на 22.03.2020 г. той я нарушил и излязъл на разходка с баща си на ул. „Даме Груев“ в гр. Благоевград.

Престъпното деяние е било извършено от Г.С. по време на извънредното положение в страната, обявено на 13.03.2020 г. от Народното събрание на Република България и въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването. То е наказуемо с лишаване от свобода за срок до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Лицето е с чисто съдебно минало.

Към настоящия момент Районна прокуратура – Благоевград наблюдава пет досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Внесеният в съда обвинителен акт е първи от водените дела за това престъпление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *