10 души с рядка болест от Дупнишко нямат достъп до важно лекарство заради Ковид-19

Борбата с коронавируса остави без лекарства болните от автоимунното заболяване системен лупус в Дупнишко. 27-годишната Ивона Лазарова, която е от с. Ресилово и работи като технически сътрудник в кметството на селото, е едни от десетте души в общината, които страдат от рядката болест.

Младата жена споделя пред в. “Струма” за ежедневната си битка с болестта и липсата на лекарство: „Преди 4 г. спряха вноса на лекарството с основна съставка хидроксихлорофин сулфат – резахин, което в момента се използва за лечение на заразени с Covid-19. Над 4000 болни от рядката болест в страната останахме без адекватно лечение.

Всички купувахме лекарството от чужбина – Италия, Македония… То струва между 6 и 10 евро кутийката от по 30 хапчета, които стигат за половин или един месец, в зависимост от предписанието на лекарите. След като се разрази пандемията от коронавируса, хапчетата изчезнаха от аптеките в чужбина и оттогава се лекувам с кортизол, което не ми помага много. В момента съм в ремисия и не чувствам големи болки, но болестта може да се отключи отново. Аз съм оптимист и не се поддавам много на емоции, но…

Разболях се през 2005 г., започна да ми капе косата, имах силни болки в ставите, отоци по ръцете и краката… Болестта поразява съединителната тъкан на вътрешните органи. Лекарството “Плакенил” помага много при моето заболявне, но и него трудно го намирам. Организацията на пациентите с ревматоиден лупус от 4 г. пише писма до всички институции – МЗ, НЗОК… и последно до генерал Мутафчийски.

От МЗ са заявили, че трябва да чакаме най-малко още 8 месеца, да започне производството на лекарството в България. Има лекарство, което се влива като биологичен разтвор в организма чрез система, но е непосилно за много от болните от автоимунното заболяване. Едно вливане струва около 1000 лв. В зависимост от тежестта на заболяването вливанията може да са повече и се плащат от пациента, Здравната каса не плаща този вид лечение. Ние с това заболяване сме като цъкаща бомба. След като отмине коронавирусът, ще има бум на болни от системен лупус. Лечението на заболяването е като на рака – с химиотерапия. В момента над 4000 души в страната сме обречени”, заяви Ивона Лазарова.

Тя получава минималната работна заплата като технически сътрудник в кметството в Ресилово в размер на 610 лв. Не може да си позволи дори и по едно вливане на биологичен разтвор на месец, за да се лекува.Организацията на болните от лупус има страница във Фейсбук и чрез социалната мрежа болните си помагат. Онези, които имат повече хапчета, ги дават на тези, които в момента нямат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *