10 загинали и 39 ранени при масови престрелки в Чикаго

Пандемия от насилие, а не от коронавирус в Чикаго. Жителите на града започнаха протести. Само за два дни 10 души изгубиха живота си, вследствие на престрелки по улиците на града, а други 39 бяха ранени.

Чикаго води в черната статистика за масови престрелки в Съединените щати, дори по време на ограниченията заради новия коронавирус. По данни на полицията, инцидентите с оръжие в града, край езерото Мичиган, са скочили почти двойно, предава btv.

Най-тежко е положението в южните и западните квартали на града, повечето от жертвите там са млади хора. Майкъл живее в западната част на Чикаго, където престрелките са ежедневие. Не може да намери логично обяснение на насилието с оръжие.

„Лично аз не знам защо продължава да се случва, но се надявам това да спре скоро. Тези млади хора имат нужда да правят нещо в своята общност. Западната част е оставена от дълго време на произвола. Няма нищо наоколо. Няма дори площадка за децата, където да играят“, допълни мъжът.

От общността протестираха срещу бездействието на властите. „Изразявам пълното си разочарование и възмущение от провала на полицията в Чикаго и на кмета Лори Лайтфуут. Отново видяхме неприемливо насилие и престрелки в града ни. Разочаровани сме, защото няма план и чернокожите общности продължават да потъват кръв“, коментира Ерик Ръсел, представител на неправителствена организация.

Жителите на проблемните квартали са недоволни, че местните политици се сещат за тях само по време на избори, за да спечелят техния вот. Според кмета на Чикаго Лори Лайтфуут, след премахването на карантината – жертвите на престрелки в града са се увеличили.

Майкъл казва още, че преди време кварталът е изглеждал различно. Хората са имали работа, организирали са се често забави и баскетболни турнири, но икономическата разруха и бедността са довели до нарастване на престъпността в Чикаго.

Момчета от квартала разказват, че тук всеки ден е като на война. В района вилнеят улични банди и често загиват хора на улицата, покосени от престрелки. „Полицията почти не си върши работата. Тук има три полицейски участъка и те почти нищо не правят. Дори не идват на време, за да помогнат на хората“, посочи жител на Чикаго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *